Respect voor dieren

donderdag 16 januari 2014

Gorilla's in de mist

Dian Fossey leefde van 1932 tot 1985. Ze bestudeerde vanaf haar 35ste tot aan haar dood wilde berggorilla’s in Afrika (Rwanda). Daarvoor was ze werkzaam als ergotherapeute in een ziekenhuis in Kentucky.

Kort na haar dood werd haar leven verfilmd, onder de titel Gorilla’s in de mist (1988). Dat is een buitengewoon knappe verfilming, want je ziet in de film een toenadering tot gorilla’s die voorbehouden was aan Fossey. Hoe deze film precies gemaakt is, zou ik dan ook wel graag willen weten. Er zal o.a. gebruikt gemaakt zijn van Fossey’s eigen opnamen.

Een aantal details over de primatologe las ik al in het boek van Galdikas over de orang oetans. Dat boek bevat een groot aantal foto’s, ook van Fossey, o.a. samen met Galdikas en Goodall.
Dat ze rood haar had wist ik niet, wel dat ze opvliegend was. Misschien was ze even lang als Seygourney Weaver, die in de film Fossey speelt: 1.82 m.

Een aardig detail is de verklaring van de naam van Fossey d’r lievelingsgorilla Digit. Deze heeft betrekking op de vergroeiing van de vierde en vijfde vinger van het dier. (digitus is latijn voor vinger (en teen); digitalis vingerhoedskruid). Je ziet ook duidelijk dat deze dieren nagels hebben - als mensen.

De handel in gorilla’s wordt o.a. gemotiveerd door de vraag van dierentuinen. Met name wordt de dierentuin van Keulen genoemd. Daarnaast spelen souvenirjagers een rol. De handel wordt openlijk verdedigd door de inlandse autoriteiten met het argument dat het inkomsten zijn voor de straatarme bevolking. Anders dan Galdikas (en Goodall) werd Fossey dan ook niet gesteund door de autoriteiten. Een hypothese is zelfs dat ze haar hebben laten vermoorden.

Image and video hosting by TinyPic
Dian Fossey
(kort voor haar dood)

PS. Het aantal in het wild levende berggorilla's wordt geschat op minder dan 1000.

2 opmerkingen:

  1. Dian Fossey: een absolute held en een dierenbevrijdingsbeweging in haar eentje.

    R.I.P.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, een heel bijzondere vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen