Respect voor dieren

dinsdag 19 november 2013

Dierenwelzijn of - r e c h t e n ?



Beste dierenvriend,

Diegenen die mij kennen, weten dat ik mijn mening nooit zal afzwakken, louter en alleen maar om mensen te behagen of om te scoren. Dat doe ik niet omdat ik met veel te belangrijke dingen bezig ben, namelijk het redden van andere wezens.

Neem het me dan ook niet kwalijk dat ik het even heb over een systeem dat dierenleed in stand houdt, namelijk het gegeven dierenwelzijn. ADC en ik zouden het onszelf heel makkelijk kunnen maken door helemaal mee te gaan in die dierenwelzijnseis. En toch doen we dat niet.
Het gegeven dierenwelzijn is ooit in het leven geroepen door diegenen die dieren gebruiken. De publieke opinie die dankzij o.a. media veel beter op de hoogte was over wat dieren allemaal moeten ondergaan, eiste verandering. Plots kon men dieren niet meer in alle anonimiteit misbruiken.
Om die publieke opinie tegemoet te komen, zijn diegenen die zichzelf rijker en belangrijker maken door het gebruik van dieren toen maar tot de conclusie gekomen de mensen wat zoethoudertjes toe te gooien. Een beetje extra speelgoed voor zo’n aapje aan de KU Leuven of BPRC Rijswijk, een grotere kooi voor zo’n hond bij de universiteit van Maastricht of bij Janssen Pharmaceutica in Beerse, 2 experimenten in plaats van 3 op zo’n konijntje bij WIL Research in Den Bosch…

Dierenorganisaties die de schijn hoog willen houden begaan te zijn met het lot van de dieren, maar eigenlijk enkel en alleen aan persoonlijke profilering en verrijking denken, zijn hier meteen in meegegaan. De dierenwelzijnslobby vindt al die ‘verbeteringen’ fantastisch. Sorry, maar ADC niet. Wij willen dat men dat aapje, die beagle, dat konijntje met rust laat!
Aan welzijn (hoe verleidelijk dit ook mag klinken) hebben de dieren op termijn niks. Dierenwelzijn geeft dierenbeulen een seal of approval (een keurmerk) om door te gaan met het misbruiken van dieren.
Dieren zijn alleen gebaat bij dierenrechten, het recht op een leven zonder angst, pijn en gebruik. We praten toch ook niet over vrouwen- of kinderwelzijn, maar terecht over vrouwenrechten en kinderrechten?

En dat proces, is natuurlijk veel moeizamer dan de weg van dierenwelzijn. En als je dan ook nog eens vecht voor de rechten van andere stemloze wezens, wordt alles nog moeilijker. Maar moeilijk gaat ook. We zijn niet aan deze strijd begonnen met de gedachte dat we de klus in een-twee-drie zouden klaren.
Dus als ik sommigen onder jullie nu tegen de borst heb gestuit, tja. Voor ADC en mij geen dierenwelzijn, dat interesseert ons geen zier.
Rechten voor dieren is wat wij willen. Niet het recht van dieren om een televisie te bezitten, naar school te gaan, te gaan stemmen, maar het recht op een waardig bestaan. Niet denken dat we beter dan hen zijn omdat wij oorlogen kunnen voeren, muziek kunnen maken… Waar halen wij de arrogantie vandaan?
Je niet te snel gewonnen geven, je eis niet afzwakken, waarom zouden we? Als dieren zouden kunnen praten, zouden ze zelf ook geen grotere kooi vragen om in te bewegen, maar helemaal geen kooi, vrijheid voor al wat leeft.

Danny Flies
Voorzitter Anti Dierproeven Coalitie

5 opmerkingen:

  1. We zijn het helemaal met je eens, beste Danny .
    Ik had echter graag gezien dat je er in dit korte opiniestuk ook uitdrukkelijk op gewezen had dat dierenRECHTEN veganisme impliceert en niet het vegetarisme, dat in de grond niet veel verschilt van het carnisme.
    Niet dat ik jou persoonlijk van vegetarisme verdenk, hoor ! Maar het veganisme verdedigen/promoten , zelfs tegenover vele ‘’dierenactivisten’’, is en blijft natuurlijk een heikele zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Danny is al sinds jaar en dag veganist. Het artikel werd eerder geplaatst in het magazine Coen van de Anti Dierproeven Coalitie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In principe ben ik het met Maria eens dat veganisme beter is dan vegetarisme. Het probleem bij veganisme is echter dat een veganist een vit. B12-preparaat moet slikken. Mensen die kanker hebben gehad en een vit. B12-supplement gebruiken, krijgen vaker uitzaaiingen. Ik ben twaalf jaar veganiste geweest, maar als ex-kankerpatiënte heb ik besloten weer vegetariër te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niets veranderlijker dan de mens. Ik kan het niet met mijn geweten in overeenstemming brengen weer slechts vegetariër te worden. Ik zal dagelijks een beker sojamelk drinken waaraan vit. B12, vit. D en calcium zijn toegevoegd en kies dus weer voor het veganisme. Ik zorg ervoor dat ik niet te veel vit. B12 (via pillen) binnen krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In plantaardige eiwitten zitten geen essentiële aminozuren; als je uitsluitend plantaardige eiwitten gebruikt, leidt dat tot vermoeidheid, haaruitval, verlies van spiermassa en een lage lichaamstemperatuur. Een ernstig tekort aan essentiële aminozuren heeft de dood ten gevolge. Het is dus helaas beter om toch zuivel en ei te nuttigen. Vegetarisme is gezonder dan veganisme.

    BeantwoordenVerwijderen