Respect voor dieren

vrijdag 26 oktober 2018

ALS JE KIND ZIEK IS….


Een van de standaardargumenten PRO-dierproeven is: gebruik jijzelf medicijnen als je ziek bent? Schepje er bovenop: als je kind ziek is, wat doe JIJ dan met medicijnen?
We weten allemaal dat medicijnen op dieren getest worden. Ik ga het traject nu niet beschrijven. Dus de dierproefnemer gebruikt het argument graag om je vast te zetten. Want als je tegen proeven bent en wel medicijnen gebruikt, ben je ‘niet consequent’. En daarmee ben je dan al veroordeeld. Knap staaltje van omgekeerde logica: niet de dierproefnemer is de schurk, maar jij bent het! 

Het is een valstrik, uiteraard. Het is dezelfde valstrik van mensen die triomfantelijk tegen veganisten zeggen: hee, zijn dat leren schoenen? Iedereen kent dat genre verwijten. En iedere veganist weet dat dat nergens op slaat. Niemand is gehouden tot het onmogelijke. 100% Veganisme bestaat niet. Thieme: “beter half goed dan helemaal fout”.

Bij dierproeven is het nog een graadje erger. Veganisten hebben een ruime keus in het vermijden van dierlijke producten. Dat hebben patiënten niet. Als er gelijkwaardige medicijnen zouden bestaan die niet getest waren, zou de keus niet moeilijk zijn. Maar die keus is er niet. Niemand hoeft zich daarom bezwaard te voelen als hij of zij medicijnen slikt. Niemand doet dat voor z’n plezier en niet zelden word je er nog beroerder van dan je al was. 

Medicijngebruik zou, voor zover nog mogelijk, het verzet tegen dierproeven en vivisectie luider, duidelijker en sterker moeten maken.

dinsdag 2 oktober 2018

BRANDWOND en SPEEKSEL


Kan je met je eigen spuug een brandwond helpen genezen? Daar proberen onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting achter te komen.
Speeksel heeft genezende en antibacteriële eigenschappen. Wonden kunnen er sneller door genezen en het kan de vorming van littekens beperken. De onderzoekers willen nu kijken of dat ook voor brandwonden geldt.

"Bij een verwonding aan de vinger steek je die vinger automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten", zegt professor Sue Gibbs van het Amsterdam UMC. "Ook weten we uit eerder onderzoek dat een wond in de mond sneller geneest met minder littekens in vergelijking met een wond in de huid. Dit terwijl er in de mond miljarden bacteriën leven. Op basis van deze feiten, kan ik niet anders dan concluderen dat speeksel unieke eigenschappen bevat die ook gunstig zouden kunnen zijn bij de genezing van brandwonden."

De onderzoekers zien veel voordelen in de methode. Ieder mens maakt per dag zo'n halve liter speeksel aan. Als spuug inderdaad werkt als medicijn, is het dus een goedkoop geneesmiddel dat ook nog eens makkelijk te verzamelen is.
De wetenschappers willen speeksel afnemen bij patiënten en dat vervolgens direct op de wond smeren, of eventueel een wondverband ermee impregneren. Doordat het speeksel van de patiënt zelf komt, komen er weinig ingewikkelde handelingen bij kijken. De techniek is daarnaast een stuk minder belastend voor patiënten dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.
Op dit moment worden er nog geen patiënten behandeld met de methode, het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. De wetenschappers kijken nu in een laboratorium hoe cellen reageren op speeksel. Ook vergelijken zij de wondgenezing in de mond en op de huid met elkaar.
Als dat allemaal goed gaat, worden de eerste patiënten binnen een paar jaar behandeld in een klinische pilot.
-------------------------------------

COMMENTAAR
In bovenstaand nieuwsbericht viel mij de naam op van prof. Sue Gibbs. Van haar is bekend dat zij nooit met proefdieren heeft gewerkt en zich altijd heeft gericht op in vitro methoden. Bij onderzoek naar huid en mondslijmvlies is dat volgens haar heel goed mogelijk.

Door de Dierenbescherming is haar hiervoor al eens een prijs uitgereikt: