Respect voor dieren

vrijdag 26 oktober 2018

ALS JE KIND ZIEK IS….


Een van de standaardargumenten PRO-dierproeven is: gebruik jijzelf medicijnen als je ziek bent? Schepje er bovenop: als je kind ziek is, wat doe JIJ dan met medicijnen?
We weten allemaal dat medicijnen op dieren getest worden. Ik ga het traject nu niet beschrijven. Dus de dierproefnemer gebruikt het argument graag om je vast te zetten. Want als je tegen proeven bent en wel medicijnen gebruikt, ben je ‘niet consequent’. En daarmee ben je dan al veroordeeld. Knap staaltje van omgekeerde logica: niet de dierproefnemer is de schurk, maar jij bent het! 

Het is een valstrik, uiteraard. Het is dezelfde valstrik van mensen die triomfantelijk tegen veganisten zeggen: hee, zijn dat leren schoenen? Iedereen kent dat genre verwijten. En iedere veganist weet dat dat nergens op slaat. Niemand is gehouden tot het onmogelijke. 100% Veganisme bestaat niet. Thieme: “beter half goed dan helemaal fout”.

Bij dierproeven is het nog een graadje erger. Veganisten hebben een ruime keus in het vermijden van dierlijke producten. Dat hebben patiënten niet. Als er gelijkwaardige medicijnen zouden bestaan die niet getest waren, zou de keus niet moeilijk zijn. Maar die keus is er niet. Niemand hoeft zich daarom bezwaard te voelen als hij of zij medicijnen slikt. Niemand doet dat voor z’n plezier en niet zelden word je er nog beroerder van dan je al was. 

Medicijngebruik zou, voor zover nog mogelijk, het verzet tegen dierproeven en vivisectie luider, duidelijker en sterker moeten maken.

1 opmerking:

  1. Het beste is om homeopathische medicijnen te gebruiken, want die worden niet op dieren getest. Helaas is homeopathie niet altijd mogelijk. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schrijft overigens op haar website dat dieren meer hebben aan een levende dierenactivist die noodzakelijkerwijs medicijnen gebruikt dan aan een dode. Ik denk dat sommige voorstanders van dierproeven het allang fijn zouden vinden als de tegenstanders het loodje zouden leggen door geen noodzakelijke medicijn te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen