Respect voor dieren

vrijdag 14 juni 2019

BLINDHEID (en BNR)

Onderzoek naar genezing van blindheid is al wel zo oud als de mensheid. Maar op de autoradio hoorde ik hierover ‘wetenschapsnieuws’ van BNR Nieuwsradio. Het betrof proeven met APEN door het Amsterdamse Herseninstituut! Daar werd kritiekloos overheen gebabbeld. Zoals gebruikelijk werd het voorgesteld alsof genezing van blindheid nabij was. Kinderlijk enthousiasme voerde de boventoon. Je kunt het hier beluisteren: https://www.bnr.nl/player/audio/10120740/10380808

Dergelijke programma’s zijn er bij de vleet. Ook de kranten staan er vol mee. Luisteraar of lezeres wordt aan het lijntje gehouden omdat beide partijen daar belang bij hebben. Het medium moet zijn zendtijd vullen, en de onderzoeker is gebaat bij publiciteit, al was het maar om belasting- en ander sponsorgeld. Dus zet die babbel-microfoon maar open.

De man die in de uitzending schaamteloos over apen aan het woord komt is ene Pieter Roelfsema. Interessant vind ik dat hij in een ander clipje wel degelijk experimenteert met.... patiënten!
Het betreft epileptici. https://youtu.be/aVqniv_C3jU

Te vrezen valt dat ook daaraan uiterst wrede dierproeven voorafgegaan zijn. Nochtans, linksom of rechtsom, je ontkomt niet aan proeven op mensen als je patiënten wilt genezen. Daarbij snapt iedere leek dat hersenen van proefdieren niet hetzelfde zijn als die van mensen. Voor onderzoekers is dat bijzaak. Wat hun drijft is nieuwsgierigheid en eigen belang.

Waar echt behoefte aan is, is aan KRITISCHE wetenschapsprogramma’s. Daar kan allicht (overheids)subsidie voor verkregen worden. De Partij voor de Dieren maakt wel allerhande documentaires, maar niet over ziekte en genezing, lijden en sterven. Ze roept ook geen deskundigen op die dat wel zouden kunnen doen, met financiering door de Partij.
Proefdiervrij komt wel in de buurt maar daar ontbreekt weer een degelijke p.r.-organisatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten