Respect voor dieren

donderdag 5 december 2019

PROEFPERSOON

"Als je het zo zielig voor proefdieren vindt, meld jezelf dan aan als proefpersoon." 

Dit is een van de steeds terugkerende verwijten van mensen die van het onderwerp, dierproeven, geen benul hebben. (En te beroerd zijn om zich erin te verdiepen.)
 
Het hele idee van proefpersoon is al net zo idioot als dat van proefdier. Een proefdier is geen mens en een proefpersoon is geen patiënt. Zo onzeker is de wetenschap over haar bedenksels dat toevlucht genomen wordt tot de gekste dingen. Maar wel belangrijk: > als ze maar niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor ongelukken! <

Aan proefpersonen geen gebrek. Jaarlijks doen duizenden mensen mee. Het is een vette bijverdienste, en het risico is klein. De proeven zijn met allerlei regels en waarborgen omgeven. Op internet vind je vlot alle informatie.

Tenslotte de patiënt. Een patiënt wil beter worden en naarmate zijn of haar ziekte ernstiger is werkt ze gretiger mee aan experimenteel onderzoek en medicatie. Met andere woorden: wie heeft het nog over gezonde proefpersonen?!

Het is zelfs zo dat van tijd tot tijd geprocedeerd wordt tegen fabrikanten die hun geneesmiddel niet (meer) beschikbaar willen stellen, omdat het in hun ogen niet vertrouwd is. Vaak gaat het dan om ouders van ernstig zieke kinderen. De rechter geeft de fabrikant dan gelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten