Citaat. "Wanneer artsen of onderzoekers nieuwe medicijnen ontdekken, duurt het vaak jaren voordat deze voor patiënten beschikbaar zijn. Wetenschappers moeten namelijk eerst zeker weten dat de nieuwe medicijnen werken en vooral veilig zijn. De route loopt als volgt:
Eerst worden nieuwe therapieën getest op in het lab gekweekte cellen.
E-C-H-T-E-R, wanneer medicijnen direct op gekweekte cellen werken, betekent dat niet altijd dat deze ook werken in patiënten. De route die het medicijn door het lichaam volgt via de doorbloeding is een moeilijk na te bootsen variabele. Deze kan ervoor zorgen dat een medicijn mogelijk niet functioneert. Het is lastig hier in het lab rekening mee te houden.
Daarom is de volgende stap om een medicijn te testen in een diermodel. Als de medicijnen ook in een levend organisme werken, dan pas maken de medicijnen kans om beschikbaar te komen voor patiënten.
ECHTER,............................
Zelf zie ik in waarom het testen van medicijnen op dieren noodzakelijk is. Waarom vinden wij, als mens, dat we een andere diersoort mogen gebruiken om onze eigen soort beter te kunnen behandelen?"
--------------------------------------
COMMENTAAR
Schrijfster, Lianne Wellens (KiKa), verzuimt ECHTER te plaatsen achter de tweede alinea, daarom heb ik het maar gedaan. Je kunt het zelf verder aanvullen.
Uit de laatste alinea blijkt dat deze, tikje in de war zijnde onderzoekster, toch wel enig inzicht in de materie heeft.
Want hoe veilig is het testen op ziek gemaakte (!) dieren?!
Daarnaast worden medicijnen toch altijd ook nog getest op gezonde (!) vrijwilligers.
Waar zijn we mee bezig???
Geen opmerkingen:
Een reactie posten