Respect voor dieren

woensdag 13 mei 2020

GOD IN FRANKRIJK


Jelle Reumer is vele jaren directeur geweest van het Natuurhistorisch museum in Rotterdam. Hij zal daar ongetwijfeld goed werk gedaan hebben, maar één ding stoorde mij bijzonder: zijn terugkerende propaganda voor het circus met dieren.
Enerzijds richtte hij tentoonstellingen erover in, anderzijds knoopte hij een relatie aan met Ahoy, in het bijzonder voor het jaarlijkse Kerstcircus. Het ging er natuurlijk om bezoekers in zijn museum te krijgen. De kassa moest rinkelen, ook ten koste van circusdieren.

Tegenwoordig heeft hij een wekelijkse rubriek in Trouw, over dieren! Hij is bioloog en heeft altijd wel een verhaaltje klaar. Afgelopen zaterdag viel mij de titel van die column op: “De wettelijke status van een muis.” Geen kattenpis. Het ging om de tegenstelling in het beleid ten aanzien van de muis als plaagdier, en de muis als proefdier. Over die laatste schrijft hij dat er strenge regels zijn betreffende hun huisvesting en verzorging. “Afgezien van het sinistere feit dat op een individuele muis eenmaal een wetenschappelijke proef mag worden uitgevoerd, LEVEN ZE DERHALVE ALS GOD IN FRANKRIJK.”

Hoe iemand dat uit z’n pen krijgt, begrijp ik niet. Vier dagen na Bevrijdingsdag doet Jelle het voorkomen of vrijheid voor muizen niet belangrijk is. De dieren worden gehouden in kunststofbakken, en verkeren vaak in een ellendige toestand: ze zijn of worden ziek gemaakt. Sommige krijgen dagelijks een injectie, andere worden in volledig steriele isolatie gehouden (spf). Geen enkele muis wordt oud.

De vraag is waarom Reumer, bioloog, dit zo opschrijft. Waarom hij dit lijden bagatelliseert, sterker voorstelt als een leven als God in Frankrijk.
In wezen blijft het m.i. een nare man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten