Dit is een onafhankelijk weblog over dierproeven en proefdieren. Je wordt uitgenodigd te reageren. Daartoe is ruimte onder het bericht. Na het intypen van de tekst vul je je naam in en klik je op: Een reactie plaatsen. Lukt dat niet in 1x, klik dan nogmaals op: Een reactie plaatsen. Contact: edb631(at)gmail.com
Respect voor dieren
maandag 31 augustus 2020
VRIJWILLIGERS (m/v)
zondag 30 augustus 2020
INFORMATIE DIERPROEVEN
maandag 24 augustus 2020
ANIMAL TESTING: Why is it inhumane for humans and not just animals?
Animal testing raises questions in two seemingly opposing areas: ethics and science.
Despite stricter laws on animal welfare, ethics are fighting a losing battle against the promise of the potential benefits of animal testing to humans. This is because the general public and politicians still strongly believe that animal testing is a necessary evil.
The focus of this presentation is therefore on explaining why animal experiments are not just cruel but also bad science, in other words why animal testing is damaging for humans and not just animals.
Scientific arguments are used to debunk the idea that animal testing is necessary to find cures for diseases.
Alternatives to animal testing are described to demonstrate that animal testing prevents progress toward improved human health.
Given the current scenario in the EU, this presentation further explores ways to collaborate among activists, organizations and politicians and to change the public opinion on animal testing.
https://youtu.be/8R3vyYtpjC4?list=PLqPXWQAGKrlauuVWy-09IrCsuCCAzGf2tvrijdag 14 augustus 2020
DE OORLOG OM PROEFDIEREN
Vorige maand publiceerden een Britse en een Duitse organisatie, los van elkaar, een Open Brief tegen dierproeven.
Zojuist gevolgd door een Nederlandse opinie.
Helaas niet wat je gehoopt zou hebben in een land met een politieke Partij voor de Dieren. Het is ook geen Open Brief, maar een artikel verstopt in een tijdschrift. Tekenend. Het is namelijk een pleidooi voor mèèr dierproeven, vooral op apen. Georganiseerd door een obscure universiteit in Nijmegen, maar enthousiast mede-ondertekend door de onderkant van de vaderlandse biochemische wereld.
-A call to accelerate human-focussed medical research
https://www.animalfreeresearchuk.org/openletter/
-Die Corona-Krise als Chance für den Ausstieg aus dem Tierversuch
https://www.ausstieg-aus-dem-tierversuch.de/images/pdf/2020_07_01_offener_brief.pdf
-How the COVID-19 pandemic highlights the necessity of animal research
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31184-2
HARTFALEN
"Herzschwäche: Taufliege statt Nagetier"
Das Team von Professor Kintscher ergründet neue Behandlungsmöglichkeiten bei der anhaltenden Pumpschwäche des Herzmuskels mit Hilfe der Taufliege.
----------------
Commentaar
Fruitvliegen in plaats van knaagdieren.
Dat is een halve waarheid.
Na de fruitvlieg komt de volgende (proef)diersoort aan de beurt.
Trap er niet in.
woensdag 12 augustus 2020
NED. WETENSCHAP IN DE AANVAL
Nederlandse biomedische wetenschap in een frontale aanval op de verdedigers van dierproeven - met alle bekende namen.
Abstract
Recently, a petition was offered to the European Commission calling for an immediate ban on animal testing.
Although a Europe-wide moratorium on the use of animals in science is not yet possible, there has been a push by the non-scientific community and politicians for a rapid transition to animal-free innovations.
Although there are benefits for both animal welfare and researchers, advances on alternate methods have not progressed enough to be able to replace animal research in the foreseeable future.
This trend has led first and foremost to a substantial increase in the administrative burden and hurdles required to make timely advances in research and treatments for human and animal diseases.
The current COVID-19 pandemic clearly highlights how much we actually rely on animal research. COVID-19 affects several organs and systems, and various animal-free alternatives currently available do not even come close to this complexity.
In this Essay we therefore argue that the use of animals is essential for the advancement of human and veterinary health.
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31184-2
dinsdag 11 augustus 2020
MISVERSTANDEN over DIERPROEVEN
Tegenstanders van dierproeven zijn niet te beroerd om het zieke kind naar voren te schuiven. Dat is een goedkoop middel, een beroep op emotie. Er zijn ook patiënten die dierproeven afwijzen. In die sfeer zouden we niet over dierproeven moeten willen redeneren.
Het overheidsbeleid is, in ieder geval in naam, gericht op het vervangen van dierproeven. Niet ineens, maar gefaseerd, geleidelijk. Hoe dat gaat wordt in het midden gelaten. Als er al eens een datum genoemd wordt, wordt die steeds met vijf tot tien jaar opgeschoven. Dierproeven zijn omgeven met List en Bedrog.
> Patiënten hebben activisten nodig.
Wat dierproeven vooral duidelijk maken is de zwakheid van de chemische industrie, i.c. de farmacologie. Men vertrouwt het eigen geknutsel niet. Men is ook bang voor aansprakelijkheid. Alleen hiervoor offert men dieren op.
Maar aan dierproeven hebben we niks! Ieder geneesmiddel moet worden getest op MENSEN voor het in de handel komt. Te beginnen met gezonde vrijwilligers, om te zien wat het middel bij deze mensen doet. Dat is gevaarlijk werk. Het middel wordt dan ook allereerst in minieme dosis gegeven. En daarna wordt geëxperimenteerd met patiënten – nog steeds riskant.
Wat het gebruik van geneesmiddelen betreft, daarvoor hoeft niemand zich te schamen. Ook al zijn ze op proefdieren getest. Er is immers geen keus. Bovendien stel je je ook nog bloot aan mogelijke gevaarlijke bijwerkingen.
Wie zich moeten schamen zijn de mensen die dierproeven doen – onverschillig om welke reden. Het doel heiligt de middelen niet.
Ik ken de geschiedenis van diabetes alleen oppervlakkig. Het is zeker een prestatie van formaat dat patiënten niet meer doodgaan aan deze ziekte. Genezen doen ze echter evenmin. Het hoofddoel is dus niet bereikt – ondanks dierproeven.
zondag 9 augustus 2020
MAIN STREAM MEDIA
Ik volg de
main stream media vrij geregeld. Wat me opvalt is het aantal keren dat het
onderwerp 'dierproeven' aan de orde komt. In ons land gebeurt dat in het geheel
niet! Het is geen onderwerp. Op z’n best beweert de burger(es) "ertegen”
te zijn, en dat is het dan. Fijn voor de proefdieren.
Ik weet niet of het elders beter is, ik vrees van niet. Het laatste nieuws was het schandaal met proefdieren in Duitsland, in oktober vorig jaar.*
In Nederland
maakte ook dat niets los. Ook niet bij de Partij voor de Dieren. Die heeft
zelfs Afdelingen in elke plaats waar in ons land dierproeven gedaan worden.
Totale radiostilte, desinteresse.
Daarbij gaat het niet alleen om de proefdieren maar zelfs ook om de gezondheidszorg: de g-e-n-e-e-s-k-u-n-d-e ! Zelfs in de jacht op het coronavaccin zijn dierproeven geen onderwerp.
Is het daarom misschien nuttiger de aandacht te verleggen, en de proefdieren voorlopig maar te laten stikken? Is het nuttiger ons eerst bezig te houden met de vraag waarom DIERPROEVEN geen mens interesseren?
En met de vraag waarom de GENEESKUNDE mensen alleen oppervlakkig interesseert? Lijden en sterven van mens en dier accepteren we met haast Oosterse gelatenheid. De vraag is wie het aankaart, wie iets in beweging kan zetten.
* Fixierte Affen, Katzen in Käfigen und blutende Hunde: Durch die Undercover-Recherche von Tierschützern wurden schwere Misshandlungen an Tieren in einem Labor im Kreis Harburg (Niedersachsen) aufgedeckt. Die Staatsanwaltschaft ermittelt.