De Nederlandse regering heeft beloften verbroken en geen vooruitgang geboekt bij het uitfaseren van dierproeven
Wat was het oorspronkelijke Nederlandse doel?
Wij waren dolblij toen Martijn van Dam, toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, in 2016 verklaarde dat hij dierproeven wilde uitfaseren. Hij wilde dat Nederland in 2025 koploper zou zijn op het gebied van innovatie zonder het gebruik van dieren in laboratoria. Het land moest een voortrekker worden om de wereld te laten zien dat dierproeven in een relatief kort tijdsbestek op sommige gebruiksgebieden konden worden uitgefaseerd. Dat zou laten zien hoe men van verkwistende, onethische en archaïsche experimenten kan overstappen op moderne, mensrelevante wetenschap en geneeskunde.
Hoe was de Nederlandse regering van plan dit te bereiken?
Als leidraad voor haar plan heeft het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) een rapport opgesteld. Daarin wordt gesteld dat dierproeven voor wettelijk verplichte veiligheidstests uiterlijk in 2025 konden worden vervangen door diervrije methoden. Voor fundamenteel onderzoek verschilde het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing van dergelijke proeven per onderzoeksgebied en vereiste de overgang beoordelingen en strategische plannen voor elk gebied. Voor toegepast en translationeel onderzoek benadrukte het NCad dat het tempo van de afschaffing van dierproeven kon worden versneld.
Om het doel van Nederland te bereiken, is in juni 2018 de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) van start gegaan. Het transitieprogramma staat onder toezicht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven, financieringsinstanties en een ngo. Klinkt als een goed begin, toch?
Is het gelukt om het aantal dierproeven te verminderen?
Sinds 2016 – het jaar waarin het doel werd gesteld – is de vermindering van het aantal proeven op dieren gestagneerd. In 2017 nam het aantal zelfs toe. De beloften werden verbroken.
Het Nederlandse doel is veranderd
Schandalig genoeg ging met de start van de TPI ook een wijziging in de doelstelling gepaard. In de verklaring staat nu dat Nederland een ‘voorloper’ zal zijn op het gebied van dierproefvrije innovatie. Dit is een stap terug ten opzichte van ‘koploper’, en er wordt beschamend genoeg niet langer gesproken over het uiterlijk in 2025 stoppen van sommige dierproeven of enige andere deadline.
De TPI wil zich alleen richten op de ontwikkeling van diervrije methoden, niet op het ontmoedigen van dierproeven – of evenmin op het vaststellen van tijdschema’s voor de overschakeling op diervrije proeven. Opmerkelijk is dat het aantal proeven op dieren niet zal worden gebruikt als maatstaf om succes te meten.
Zolang er dierproeven worden gedaan, worden dieren nog steeds blootgesteld aan ellende, wordt belastinggeld verspild en blijven patiënten wanhopig wachten op genezing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten