Respect voor dieren

dinsdag 5 april 2022

MULTIPLE SCLEROSE (MS)

Multiple Sclerose.
Let op!
 
Nationaal MS Fonds financiert enkel dierproefvrij onderzoek.
 
Stichting MS Research financiert WEL dierproeven.
 

Marvin van Luijn (foto) is ervan overtuigd dat de sleutel voor de oorzaak van MS in het afweersysteem ligt. ‘Kleine veranderingen in het DNA van mensen met MS hebben invloed op een afweercel genaamd de B-cel. Dat weten we uit grote studies waar ons centrum aan meewerkt. Het lijkt erop dat die invloed wordt bepaald door het Epstein-Barr-virus. Dit virus houdt zich schuil in deze afweercel’.


Het onderzoek van Van Luijn richt zich op mensen met een eerste aanval van MS, ook wel Clinically Isolated Syndrome genoemd. Het verdere verloop van de ziekte bij mensen in dit vroege stadium van MS is niet goed te voorspellen.

Gebruikt worden bloedmonsters van 123 mensen uit de PROUD-studie. In deze studie verzamelt het MS-centrum ErasMS al meer dan 15 jaar zoveel mogelijk gegevens van patiënten om te onderzoeken welke factoren bijdragen aan de ontwikkeling en het beloop van MS.

Het Nationaal MS Fonds financiert het onderzoek met 347.953 euro. Het onderzoek start in 2022 en duurt 3 jaar.

https://amazingerasmusmc.nl/draft/post/12677?utm_source=social&utm_medium=facebook&utm_campaign=emc-organisch&utm_content=Erasmus+MC

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten