Respect voor dieren

zaterdag 24 december 2022

MODERNISERING DIERPROEFBELEID

In de VS is een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee het gebruikmaken van alternatieven voor dierproeven, specifiek voor het ontwikkelen van medicijnen, mogelijk wordt gemaakt. 

In Amerika mag er dus nu gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld organoids, organs-on-a-chip of computermodellen. 

Ondanks dat deze alternatieve methoden voor het testen van medicijnen al wel bestonden, waren die door de Food and Drug Administration (FDA) nog niet toegestaan om te gebruiken in medicijnonderzoek. 

En dat kan nu met deze wetgeving, de zogenoemde FDA Modernization Act 2.0, wel.

 

dinsdag 20 december 2022

MARIKE STELLINGA

 

De econome Marike Stellinga (foto) is iemand die begrijpt hoe de politiek een eind maakt aan dierproeven.
Voorbeeld.
Een kaars kun je groter maken, of helderder, je kunt van alles doen om er meer licht uit te krijgen. Maar als je alleen maar bezig bent met de kaars, zul je nooit uitkomen bij de gloeilamp.
Net zo het misbruik van proefdieren.
Daarom is het stellen van een einddatum NOODZAKELIJK.
Het stellen van een grens stimuleert namelijk de creativiteit.

vrijdag 16 december 2022

AIR FRANCE HOUDT WOORD

 

Het transport van apen in het ruim van vliegtuigen van Air France stopt uiterlijk in juni 2023.

Ruim 10 jaar lang hebben we geprotesteerd - met succes!

vrijdag 2 december 2022

VAN LEPRA TOT LEVER, VAN MUIS TOT GORDELDIER

 

 foto: howtogetridof-nl

Dagbladen doen af en toe hun best een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift samen te vatten. Je voelt op je klompen aan dat dat niks wordt, zelfs als alleen de samenvatting uit het origineel vertaald wordt. Ik vraag me dan ook af wat de ‘wetenschappelijke’ redactie van zo’n krant beweegt. Voor een kritische kanttekening wordt soms de mening van een externe deskundige gevraagd, dat dan nog wel.

Dat gebeurde niet op 22 november j.l. in de NRC toen het gordeldier in de belangstelling stond. Nou ja, eigenlijk moest het gaan over de regeneratie van de lever. Dat mislukte. De krantenkop luidt abusievelijk: ‘Leprabacil helpt bij regeneratie lever.’ Daar blijkt niets van in het artikel. Daarin is sprake van een vergrote lever bij – daar is tie – het gordeldier, als gevolg van ziekte: de besmetting met lepra. In de leprapatiĆ«nt komt deze aandoening juist niet voor, een detail dat blijkbaar niet relevant geacht wordt. Het kan dus niet de bedoeling zijn een leverpatiĆ«nt te besmetten met lepra! En ook niet als proeven met muizen en lepra, weer iets anders laten zien.

De lezer zal niet verrast zijn tot tweemaal toe te moeten lezen dat “nog veel aanvullend onderzoek” nodig is. De verspilling gaat dus nog wel even door, sinds 2013.  Onderhand wordt de krantenlezer beziggehouden met speculaties. Bladvulling.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/22/leprabacil-helpt-bij-regeneratie-lever-a4148987

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(22)00379-2