Respect voor dieren

woensdag 6 mei 2015

Rood haar

Het gen voor de pigmentproductie van haar is MC1R. (melanocortine-1-receptor) 
Dit wordt aangestuurd door het hormoon MSH (melanocyten stimulerend hormoon). 
De locatie is op chromosoom 16.
De receptoren op het celmembraan verwerken dit hormoon echter bij een minderheid van de mensen zodanig dat het rood haar oplevert. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren zoals vossen, honden (Ierse setters), Schotse Hooglanders, roodbont vee.

Het gen is recessief; dat betekent dat andere haarkleuren dominant zijn. Kinderen van ouders met rood haar hebben ook rood haar. Er is geen keus.

Er is een kans van 25% is dat een kind rood haar heeft, wanneer beide ouders niet roodharig zijn (maar het wel in de familie zit)! Het recessieve gen wordt namelijk doorgegeven, is erfelijk.
***

De meeste rode katten zijn katers. 
Dat er zo weinig rode vrouwtjes zijn komt door de plaats van het gen. 
Anders dan bij mensen ligt het op beide X-chromosomen.  
Doordat het gen ook hier recessief is, komt het in de meeste gevallen weer niet tot expressie.

Katers hebben maar 1 X-chromosoom, en daarom is de kans op roodharigheid bij hen groter.

Het eigenaardige bij poezen is dat het recessieve gen naast een ander, dominant gen tot expressie kan komen. Als dat het geval is, hebben we een lapjeskat. Een combinatie van rood met andere, gebruikelijke kleuren. 

Lapjeskat is dus altijd vrouwelijk.


Bron: Midas Dekkers, Rood. Een bekoring (Uitg. Contact 2011)

PS. Het is mogelijk dat natuurlijke roodharigen een andere pijnwaarneming hebben dan anderen. Er zijn echter zowel onderzoeken die vonden dat ze gevoeliger waren, als onderzoeken die het tegendeel aantoonden. Er zijn medici die beweren dat roodharigen 20% meer verdoving nodig hebben dan andersharigen. (wikipedia)

3 opmerkingen:

  1. en welk gen hebben al die roodharige ouderen van tegenwoordig? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roodharigen zijn in elk geval gevoeliger voor zonnebrand. Ze hebben meestal het Keltische huidtype: licht met sproeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Roodharigen werden tot voor kort ook gediscrimineerd in die zin dat ze als kind werden uitgescholden en dat roodharige vrouwen in romans als lichtzinnig werden voorgesteld. De problemen van roodharigen gelden des te sterker voor albino's, vooral in Afrika, waar ze zelfs worden vermoord. Terzijde: witte katten zijn vaak doof.

    BeantwoordenVerwijderen