Respect voor dieren

donderdag 21 mei 2015

Giulia Enders, De mooie voedselmachine

http://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/boekrecensie-de-mooie-voedselmachine
.Het boek van de zusjes Enders kreeg veel publiciteit. De schrijfster was bij publicatie nog geen 25 jaar oud en nog studente-geneeskunde. Er zijn maar weinig auteurs van die leeftijd zo succesvol. Maar de marketingmachine van de Berlijnse uitgeverij heeft goed gewerkt. Commercieel een succes, wat mede te danken is aan de originele tekeningetjes van zus Jill. 

Inhoudelijk teleurstellend. Dat is primair te wijten aan de vele dierproeven die vermeld worden. Het is een boek in het genre van de Voedselzandloper (2012), door de jonge Belgische arts Kris Verburgh (geb. 1986). Ook een bestseller en ook geheel in de ban van dierproeven. Een kinderhand is gauw gevuld.

Voedselmachine is een beetje een zelfhulp-doktersboek. Het bevat adviezen die samenhangen met een gestoorde spijsvertering. Diarree, verstopping, braken, enz. Op blz. 24 en 110 wordt beschreven – en getekend – hoe je eigenlijk op de plee moet zitten. Het is hoofdzakelijk oude wijn in nieuwe zakken. Die nieuwe zakken zijn de positieve aandacht voor hypnotherapie, voor acupunctuur en voor probiotica en prebiotica. 

Ik geef wat voorbeelden uit de tekst om te laten zien hoe verward de schrijfster is; ik concentreer me op dierproeven. Op blz. 98 over proefdieren als ratten, muizen, konijnen en cavia’s lezen we dat deze niet kunnen overgeven: hun slokdarm is te lang. Knaagdieren kunnen gif beter afbreken dan mensen doordat hun lever daar meer enzymen voor heeft.  Ik vind dat nogal wat. 
Wormen: “In de darm van de worm is mebendazol veel schadelijker dan bij ons.” (blz. 206)“

Deze uitkomst is nog niet zonder meer naar de mens te vertalen.”(blz. 130)“ 

Helaas kunnen we deze uitkomsten niet zomaar naar mensen vertalen” (blz. 159)

“… zoals met succes is bewezen bij onderzoek onder 112 Syrische goudhamsters. (…) Als er had gestaan ‘zoals met succes is bewezen onder 112 obese Amerikanen’, had ik de uitkomst veel indrukwekkender gevonden.” (blz. 181) 

“Nu zou je kunnen zeggen dat mensen geen muizen zijn. (…) Deze uitkomst is natuurlijk geen bewijs dat Helicobacter de enige factor is om astma te voorkomen. (proeven met muizen, blz. 193/4)

2 opmerkingen:

  1. Heb een lezing over dit boek meegemaakt. De lezing was van een diƫtiste uit mijn dorp. Het is een onsmakelijk boek. Ik heb het boek dus ook niet gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt groot gelijk dat je dit aankaart. Het grootste gevaar van de samenleving is, en dat was vroeger ook zo en altijd, dat we dingen die vreselijk zijn (op z'n zachts gezegd), zoals bijv. dierproeven, zonder blikken of blozen uitvoeren of er terloops kennis van geven in een of ander boek zonder enige zelfreflectie, hetgeen uiteraard duidt op een totaal gebrek aan inzicht m.b.t. het handelen van onszelf als superioren t.o.v. al dat leeft. Het is schrikbarend en geeft aan hoever we gezakt zijn. Joseph spreekt ons aan vanuit het hiernamaals via een medium, vanuit dat alwetende perspectief, zegt hij over ons onder meer: 'Society is wrong'. http://www.josephspeaks.com/English/quotes.php

    BeantwoordenVerwijderen