Respect voor dieren

maandag 10 februari 2014

Farber

Dana Farber Cancer Institute
Boston, Mass.

1947 - Sidney Farber, MD, founded the Children's Cancer Research Foundation

1969 - The Institute officially expanded its programs to include patients of all ages.

1974 - It became known as the Sidney Farber Cancer Institute in honor of its founder.

1983 - The support of the Charles A. Dana Foundation was acknowledged by incorporating Dana's name.

woensdag 5 februari 2014

Lessen uit de luchtvaart

Al een paar jaar ben ik bezig met de ontwikkeling van een "zwarte doos" voor de operatiekamer. Bedoeld om fouten grondig te kunnen analyseren en verbeteringen door te voeren, net als de zwarte doos in het vliegtuig. Met 1200 vermijdbare doden per jaar in Nederland geen overbodige luxe. Een moeizaam proces omdat praten over fouten in de medische wereld moeilijk is. Fouten in de operatiekamer leiden tot groot menselijk leed en niemand draagt daarvoor graag expliciet de verantwoordelijkheid. In de woorden van Multatuli: "We nemen het anderen meer kwalijk dat ze onze fouten kennen, dan onszelf dat wij daaraan mank gaan". Het maakt dat ik diep respect heb voor de arts die me vertelde dat ze de diagnose hersenvliesontsteking gemist had bij een klein kind die daaraan overleden is. Ouders uitleggen dat hun dochter overleden is door haar fout.

Dit jaar ben ik samen met een ziekenhuis veel tijd en energie gaan steken in deze ontwikkeling. Meermaals heb ik operaties geobserveerd en als medische buitenstaander feedback gegeven op de veiligheid van processen. We hebben een eerste pilot gedaan met de "zwarte doos" en 3 operaties vastgelegd en geanalyseerd.

14 November 2013 mocht ik een presentatie geven op een conferentie bij dat ziekenhuis voor 250 mensen, waaronder veel chirurgen van over de hele wereld, over het belang van veiligheidsdenken. De lessen die er geleerd kunnen worden van de luchtvaart. Het belang van open praten over fouten en van elkaar leren, ongeacht de menselijke consequenties die jouw fout heeft gehad. Dat patiënten fouten kunnen vergeven en vooral willen zien dat er van die fouten wordt geleerd.

In januari startte de tweede pilot met 40 operaties. We praten over hoe de cultuur te veranderen en door meer transparantie het ziekenhuis veiliger te maken. Door te beseffen dat fouten maken menselijk is maar dat van die fouten niet leren onvergeeflijk is.

Martijn Kriens

dinsdag 4 februari 2014

maandag 3 februari 2014

Medische informatie uit Betrouwbare Bron

Een veilige haven op het internet
Een baken op het internet waar patiënt, gezondheid en geneeskunde centraal staan. Beschermd tegen de hoge onstuimige golven van trends, commercie, media-hypes en emoties op de wereldwijde internet oceaan. Waar de medische informatie begrijpelijk, veilig en betrouwbaar is.
Waar plaats is voor verschillende meningen en waar patiënten, dokters, overheid  en betrouwbare non-profitorganisaties gelijkwaardig hun visie kunnen geven. Een haven waar bezoekers veilig rond kunnen wandelen. Waar gekozen is voor onafhankelijkheid en kwaliteit in plaats van kwantiteit. Waar iedereen zijn eigen mening kan vormen. Waarvan het fundament gelegd is door dokters en drijft op vrijwilligers.
Een veilige internethaven voor zorggebruikers, zorgverleners, geïnteresseerden en toevallige surfers. Waar mensen om mensen geven. Dat is wat wij gecreëerd hebben.
Wij zijn www.BetrouwbareBron.nl.

www.BetrouwbareBron.nl is in 2008 door medici opgezet wegens het ontbreken van een onafhankelijke gezondheidssite waar uitsluitend patiënteninformatie van betrouwbare niet-commerciële organisaties gebundeld was. De intentie was een gezondheidswebsite op te zetten waar patiënten veilig informatie konden krijgen en dokters veilig heen konden verwijzen zonder zich zorgen te maken over commerciële of ongecontroleerde informatie. In oktober 2008 ging de website online en was meteen een doorslaand succes bij dokters, zorgorganisaties, media en (natuurlijk het belangrijkste) de bezoekers.

De redactionele inhoud wordt beheerd door de Stichting Betrouwbare Bron. De Stichting heeft als doel om patiënten naar betrouwbare informatie over ziekten en klachten op het internet te leiden. Door beter geïnformeerd te zijn kunt u, samen met uw zorgverlener, hopelijk beter omgaan met uw aandoening en behandeling.
Er is een grote, brede medische onafhankelijke redactie, welke onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Betrouwbare Bron valt.