Respect voor dieren

dinsdag 15 april 2014

Bt maïs

Bacillus thuringiensis is een bacterie die een gif afscheidt dat bij insecten en hun larven, vooral rupsen, de darmwand aantast, waardoor het insect ophoudt met eten en na enige dagen te gronde gaat.

Het gif van B. thuringiensis, dat naar de initialen van de naam van de bacterie meestal Bt of Bt-toxine wordt genoemd, is voor mensen en voor de meeste andere insecten niet schadelijk.

De bacterie zelf wordt daarom wel gebruikt als natuurlijk bestrijdingsmiddel, en recent is het ook gelukt (door middel van genetische modificatie) het gen voor het vergif in planten in te bouwen, waardoor deze niet meer eetbaar zijn voor plaaginsecten. Hierdoor kon het gebruik van conventionele pesticiden, die voor mens en dier giftig zijn, worden verminderd.

De toepassing in planten door middel van genetische modificatie heeft fikse controversen veroorzaakt.
Een maïsvariant met het Bt-gen kwam in opspraak omdat beweerd werd dat het stuifmeel van de maïs (een windbestuiver) door de wind op planten van het geslacht Asclepias ('milkweed') terecht zou kunnen komen. Als de bladeren ervan dan werden gegeten door de rupsen van de monarchvlinder (Danaus plexippus; afb.) zou het kunnen gebeuren dat die rupsen daaraan doodgingen. Het bestand van de monarchvlinder, een fraaie en in de VS algemeen bekende vlinder met een interessante levenscyclus die duizenden kilometers kan trekken, zou dan achteruitgaan.

De Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) heeft in 2001 geoordeeld dat dit geen reëel gevaar was.

Bron: wikipedia

1 opmerking:

  1. Kever is sterker dan genetisch gemanipuleerd maïs en eet de oogst op.

    De maïswortelkever eet de maïs op die hem eerst doodde.
    De maïswortelboorder (of maïswortelkever) leek in de Verenigde Staten buiten spel gezet door de aanplant van genetisch gemodificeerde maïs die een gen van de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) bevat die het insect doodt. Maar de natuur blijkt sterker dan de biotechnologie. De maïswortelboorder is resistent geworden tegen Bacillus thuringiensis en eet de zogeheten Bt-maïs gewoon op. Voor de Amerikaanse landbouw is dit een probleem, want 75 procent van de maïs is tegenwoordig Bt-maïs.

    Er is wel een manier om de maïswortelboorder te bestrijden en dat is gewasrotatie. Als slechts één keer in de drie jaar maïs wordt aangeplant, krijgen de larven geen kans zich te ontwikkelen en in kevers te veranderen.

    Bronnen:

    http://www.360magazine.nl/wetenschap/3539/worm-is-sterker-dan-genetisch-gemanipuleerd-mais-en-eet-de-oogst-op#.U024JrmKCM8

    http://www.nature.com/news/pests-worm-their-way-into-genetically-modified-maize-1.14887

    https://www.takepart.com/article/2014/03/31/bt-cornworm-superbug

    BeantwoordenVerwijderen