Respect voor dieren

dinsdag 28 april 2015

Proefdiervrij



Op de website van de Piep Vandaag geeft de directeur van Proefdiervrij (foto) zichzelf weer eens een brevet van onvermogen. Ze schrijft een klein stukje over haar kat en eindigt met de volgende alinea:
 
“De wetenschap heeft zich enorm ontwikkeld. De instrumenten die begin vorige eeuw het summum van innovatie waren staan nu als curiosum in het wetenschapsmuseum. Wanneer gaan we de dierproef daaraan toevoegen?”

Welnu, met vragen als "Wanneer" enz. komen we niet verder. Daarover kan men slechts de schouders ophalen. Of zoiets antwoorden als : "Als de tijd rijp is." Dus nooit.

Wat er dient te gebeuren is de overheid voor het blok zetten. Er dient een concreet plan tot uitfasering (afbouw) van dierproeven voorgesteld te worden. Vergezeld van financiƫle onderbouwing.

De argumentatie is dat dergelijke proeven in geen enkel opzicht te rechtvaardigen zijn. In beschaafde naties zijn er grenzen aan de manier waarop aan waarheidsvinding gedaan wordt.

In de tweede plaats dient gewezen te worden op de onrendabiliteit van dierproeven, in het algemeen. Er wordt nauwelijks of geen progressie geboekt, m.n. niet op het gebied van de inwendige geneeskunde. Een van de recente grote mislukkingen is het Alzheimeronderzoek, met ratten en muizen. Fraai aangetoond in het boek van Koos Neuvel, 'Alzheimer. Biografie van een ziekte.' (2014)

Van Proefdiervrij had een dergelijk initiatief allang verwacht mogen worden. Dat is immers geen actiegroep, zoals bijv. ADC en EDEV, die op een heel andere wijze te werk gaan. Ook nuttig maar niet genoeg. (Over de Dierenbescherming hoeven we het niet te hebben, die telt niet mee.)

4 opmerkingen:

  1. Is het niet het beste als de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel hieromtrent indient?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel, maar dan moet ze eerst zo'n plan hebben. Het 'wetenschappelijk bureau' van de Partij is al net zo armoedig als Proefdiervrij.

      Waarom het niet uitbesteed wordt is me ook een raadsel. De voorkeur wordt gegeven aan het maken van films/documentaires over de toestand van de planeet. (De Partij is veel te veel een one woman show.)

      Verwijderen
  2. Esther Ouwehand heeft dierproeven in haar portefeuille. Hopelijk kunnen partijleden haar steunen bij het overtuigen van Marianne Thieme van de noodzaak een financieel onderbouwd plan van afbouw van dierproeven op te (laten) stellen. Dat van die ijsbeertjes en plastic soep weten we nu wel.

    BeantwoordenVerwijderen