Respect voor dieren

woensdag 8 juni 2016

Nederland Proefdiervrij !

De leden van het NCad hebben naast het genieten van die zon zich gebogen over een nieuwe vraag van de staatssecretaris. En wat voor een vraag: hij verzoekt het NCad om niet meer en niet minder dan “een afbouwschema van dierproeven op te stellen” en zou graag zien dat “Nederland in 2025 wereldleider is in proefdiervrije innovaties”. Ga daar maar eens aan staan: hoe wordt Nederland de internationale trekker van de afbouw van alle dierproeven in de biomedische wetenschappen zonder dat die afbouw remmend werkt op wetenschappelijke vooruitgang? Zo’n diepgaande transitie doet mij denken aan de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen en de overgang naar duurzame brandstoffen. En dat gaat zeker gebeuren, al is Nederland daarin op dit moment hekkensluiter. Dus als dàt kan, dan moet het uitfaseren van dierproeven ook kunnen!
Ons Comité heeft dan ook in haar antwoord aan de staatssecretaris gesproken van een “uitdagend en ambitieus verzoek waarop zij graag wil ingaan”. Ik vind het wel jammer dat tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de eerste helft van dit jaar geen prioriteit is gegeven aan dierenwelzijn zodat deze doelstelling direct breed op de kaart kon worden gezet. Maar niet getreurd, we gaan vol aan de slag zodat wij reeds in de herfst van dit jaar een helder advies hopen te kunnen voorleggen met concrete doelen, een koers op hoofdlijnen en prioritering van specifieke, kansrijke wetenschapssectoren. Dus geen ‘stip aan de horizon’ maar haalbare, diepgaande veranderingen in de huidige dierproefpraktijken. Het NCad zal deze grote taak niet in isolement uitvoeren: naast samenwerking met vele wetenschappelijke instellingen, het RIVM en regelgevende instanties en autoriteiten, zullen dierenwelzijns- en andere maatschappelijke organisaties in ruime mate worden geconsulteerd. Ik zie het als absoluut noodzakelijk dat er een breed maatschappelijk draagvlak zal ontstaan voor dit project en om dat te bereiken zullen we veel aandacht gaan besteden aan consultatie, communicatie en voorlichting op alle niveaus. Heeft u ideeën, suggesties, oplossingen of kritiek, schroom niet en laat het ons weten!
Ofschoon wellicht van minder invloed op proefdierenwelzijn dan het hierboven genoemde mega-project, vind ik het erg jammer dat de vier reeds op 30 maart aan de staatssecretaris aangeboden adviezen (zie mijn vorige blog) nog steeds niet van een beleidsreactie zijn voorzien, te meer omdat we veel vragen kregen naar deze adviezen. Natuurlijk heb ik zeker ook begrip voor het feit dat meerdere van onze aanbevelingen financiële en organisatorische consequenties hebben voor de beleidsuitvoerders die zorgvuldig dienen te worden gewogen. In samenspraak met het ministerie heeft het NCad besloten om de vier adviezen direct na het komend Pinksterweekend te publiceren (een mooi moment) en toekomstige adviezen uiterlijk een maand na aanbieding openbaar te maken.
Ten slotte, het is niet gemakkelijk om de inbreng die Frauke Ohl had in het Comité gelijkwaardig in te vullen, maar de kwaliteit van meerdere sollicitaties die wij mochten ontvangen stemt mij zeer hoopvol dat wij een nieuw, zeer bekwaam lid binnen afzienbare tijd kunnen verwelkomen. De benoemingsadviescommissie zal voor het eind van de maand hiertoe een voordracht aan de staatssecretaris doen.

Herman Koëter
voorz. Nationaal Comité advies dierproevenbeleid

***
Commentaar
Ik heb mijn ogen moeten uitwrijven om te zien of ik wel goed las wat er staat. “Uitfaseren van dierproeven” - jawel, het staat er echt. Een en ander luid en duidelijk uitgesproken op het hoogste niveau, t.w. door een bewindsman!
Er wordt ook een datum genoemd: 2025. Gerekend in proefdieren zijn we dan weer zo’n negen à tien miljoen dieren verder, reserves inbegrepen. Afschuwelijke gedachte. Mensen kunnen nog vluchten voor geweld – deze dieren niet.
-
Nog in 2011 werd uitgegaan van 2021. (Actieplan Dierproeven en alternatieven 2011–2021) Zo houden we mekaar maar aan de praat; jaar in jaar uit rijgen we het ene plan aan het andere, met de voor dit gebied kenmerkende onwaarachtigheid en machteloosheid. Commissie na commissie, rapport na rapport. Het aantal dierproeven schommelt onderwijl al jaren rond 600.000 per jaar. En dan lees ik zelfs nog dat Nederland voorop loopt: “Er dient hierbij opgemerkt te worden dat Nederland bij de Europese voorhoede behoort.” (Actieplan, blz.6)
-
De voorzitter blijft enthousiast. Ook hij gaat zijn naam weer verbinden aan een plannetje. De vraag blijft welke autoriteit zijn Comité uitstraalt. Bereid u maar vast voor op “dan gaan ze naar het buitenland”, en alle andere, tot in den treure herhaalde smoezen - en erger.
Dat een advies dat ook maar enigszins hout snijdt, af is na de zomervakantie, acht ik ondenkbaar.
-
Het verbaast dat dhr. Dales nog immer als lid van NCad opgevoerd wordt. Hij zal toch ook wel snappen dat hij q.q. gevraagd is, namelijk als directeur-Dierenbescherming. Hopelijk trekt hij zelf zijn conclusie want op dit gebied staat hij nu niet bepaald bekend als ‘vooruitstrevend’, noch als expert, of zelfs maar als deskundige.

2 opmerkingen:

  1. Dales doet nu inderdaad ander werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Dierenbescherming was een welkome onderbreking voor deze burgervader. Voorheen burgemeester van Breukelen, thans van Velsen. Een temperament geknipt voor wat zich 'Dierenbescherming' wenst te noemen.

      In ieder geval ben ik blij dat de man (ook) weg is bij NCad. Proefdieren hebben van hem in het geheel niets te verwachten.

      Verwijderen