Respect voor dieren

dinsdag 22 november 2016

Dwarslesie (reactie-Trouw)

Er kwam dan toch nog een reactie van Trouw (via Facebook), als volgt:

"Dank voor uw kritiek, maar we kunnen ons er toch niet helemaal in vinden.

Inderdaad, Trouw is een krant met bovengemiddelde aandacht voor waarden en ethiek: vandaar dat ook in een wetenschapsartikel de vraag aan de orde komt of er in dit geval zorgvuldig met proefdieren is omgesprongen.

Maar uiteindelijk was dit een wetenschapsartikel over een nieuwe manier om dwarslesies te behandelen, niet een artikel naar de ethische vraag of het gebruik van proefdieren gerechtvaardigd is.

Zulke artikelen publiceren wij ook regelmatig, maar in dit geval mag een lezer van ons verwachten dat de illustratie dient om het artikel uit te leggen, niet om een statement te maken mbt proefdieren."


 ***
Commentaar
Ook deze krant 'met bovengemiddelde aandacht voor waarden en ethiek' geneert zich niet de waarheid geweld aan te doen. Om zich er maar uit te kunnen redden. Zoals gebruikelijk in dit genre is het een mengeling van Wahrheit und Dichting, vrij vertaald: van List en Bedrog.

Het was een wetenschapsartikel, akkoord. De illustratie erbij was echter niet alleen in een opzichtige kleur maar ook extreem groot gemaakt, duidelijk gericht op sensatie. Dat is misleidend, doet de werkelijkheid geweld aan.

De vraag of zorgvuldig met proefdieren is omgesprongen komt slechts in zoverre aan de orde dat de proeven gemakshalve naar China zijn verplaatst, "omdat het daar sneller kan". 
Onbegrijpelijk dat een krant dit klakkeloos accepteert. De voorzorgen ten aanzien van proefdieren zijn er niet voor niets. Dat ze daar in China maling aan hebben, verbaast iemand dat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten