Respect voor dieren

dinsdag 23 mei 2017

WAAR VERZET JIJ JE TEGEN ?



In de bundel onder bovenstaande titel worden ca. 100 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars om hun mening gevraagd, in een bladzij of twee. De meesten ken ik niet, maar enkele die ik gelezen heb, vond ik interessant.
Gek genoeg kwam ik het antwoord dat het meest voor de hand ligt, niet tegen!
Annelien Bredenoord noemt wel even het menselijk oor op de rug van de muis, maar verder dan ‘ongemakkelijk’ komt ze niet. 
Swaab heeft alleen oog voor zijn patiënten.

Indrukwekkend wel Bert Keizers bijdrage, over het failliet van veel geneeskunde (‘Troosteloze geneeskunde’). Op fraaie wijze veegt hij en passant de vloer aan met een vijftal zogenaamde toponderzoekers: René Bernards, Anton Berns, Hans Bos, Hans Clevers en Jan Hoeijmakers.
Ik kende het stuk al, net als de bijdrage van Frans Saris. 
Deze serveerde zijn demente vrouw een tijdje oxytocine in de havermout, waardoor ze een betere stemming kreeg. 

Psychologe Anita Jansen noemt het een mythe dat obesitas een onontkoombaar levenslot is. ('Tunnelvisie obesitas’)

Aardigste stuk misschien dat van journalist Jeroen Smit, die zich verzet tegen…. een hond!
Uit terechte bezorgdheid voor het welzijn van het dier (en het gezin). Voor de kinderen zijn immers al een paar konijnen aangeschaft en die vonden ze al gauw ‘saai’. Bijgevolg mag moeder nu het konijnenhok schoonhouden. Nu willen de kinderen een hond. Jeroen bedenkt een oplossing.

Daartegenover Tim van Opijnen, die het nodig vindt een rashond aan te schaffen. Hij heeft in zoverre geluk dat de soort (‘shiba’) weinig erfelijke gebreken vertoont, volgens de Rashondenwijzer. Maar dat in de VS waar hij woont, ontelbare asielhonden worden afgemaakt, dat gaat langs deze dierenvriend heen. (En dan hebben we het nog maar niet over de puppymills.) 

Maarten Huijgen relateert migratie aan het belastingstelsel. Ik weet niet hoe sterk dat is. De hoogte van de belasting is immers niet in steen gebeiteld.

Jelle Reumer verzet zich tegen overbevolking. Hij wijst o.a. op het nut van een AOW in ontwikkelingslanden dat een eind zou kunnen maken aan kinderen als ‘oudedagsvoorziening’. 

Judith Brouwer ('Sciencepalooza') ontbreekt. Dat is jammer want zou zij niet het verlossende woord gesproken hebben?

VERZET TEGEN DIERPROEVEN EN VIVISECTIE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten