Respect voor dieren

dinsdag 20 juni 2017

JONG CRAPUUL (en iets ouder)



Ik ken twee Nederlandstalige blogs over dierproeven. Ze gaan ook wel eens over iets anders maar dierproeven behoren toch tot het standaardrepertoire.

Het ene heet – heel lollig – ‘Donders Wonders’, naar het Instituut Donders, van de Radboud Universiteit. Hier leven jongelui zich uit op proefdieren, en ze vinden zichzelf ook helemaal niet niks. Dat zijn ze natuurlijk wel: gespeend van ieder besef van moraal en fatsoen. Niet in staat tot een kritisch oordeel over de heersende instituutscultuur. Geweten in slaap gesust door de illusie iets goeds te doen voor de mensheid.

Vreemd is dan toch wel dat kritische reacties op hun blogs NIET op prijs gesteld worden. Ze worden namelijk niet gepubliceerd. Alleen als je de moeite neemt je ook nog eens tot de redactie te richten, dan maak je een kans. Zouden ze dan toch nog iets van een restgeweten hebben? Of kunnen ze gewoonweg niet tegen kritiek in het algemeen?


Iets oudere onderzoekers kunnen dat respect voor de tegenpartij gelukkig nog wel opbrengen. Hun blog heet, met een buitenissige naam: ‘Sciencepalooza’.
Kritiek wordt daar, na moderatie, meestal vlot geplaatst.

1 opmerking: