Respect voor dieren

zaterdag 5 augustus 2017

EPILEPSIE (vervolg)

.Epilepsie krijgt weinig aandacht van onderzoekers. Momenteel is Alzheimer hot. Daar kun je mee scoren en subsidie voor krijgen. Reden is economisch. Overheid is bang dat demente oudjes te duur worden.

Vorige maand meldde ik hier de dood van Sylvia Nooij, na een epileptische aanval. Ze was 32 jaar en voormalig voetbalster. (international)

Een nieuw geneesmiddelschandaal betreft een middel tegen epilepsie, Depakine. Vrouwen die dit slikten tijdens de zwangerschap kregen in een aantal gevallen gehandicapte kinderen. Voor ons land zijn nog geen cijfers bekend. In Frankrijk wordt het het grootste schandaal genoemd sinds Softenon. Het zou in dat land gaan om 4.100 kinderen. De zaak is daar voor de rechter.

De fabrikant, het Franse Sanofi, wast zijn handen in onschuld: ”Wij hebben ons aan alle voorschriften gehouden.” Ik zou zeggen: tant pis. Dat maakt het nog erger.

Het is een duidelijk artikel in de NRC van vandaag. De schrijfster, Marije Veerman, weet blijkbaar niet dat het middel zowel ontwikkeld als getest is in proefdieren. Ze maakt er geen melding van. Pijnlijk.

1 opmerking:

  1. In het epilepsie centrum Heemstede is zwangerschap een groot issue. Jonge vrouwen worden geïnformeerd over de gevolgen van de medicatie op het ongeboren kind en de epilepsie. Het is erfelijk.

    BeantwoordenVerwijderen