Respect voor dieren

dinsdag 29 mei 2018

GRIJS HAAR

"De grote vraag is: welke hypothese draagt nu het meest bij aan het grijs worden van het haar? ‘Dat weten we eigenlijk niet zo goed’, zegt Gaastra, ‘want de meeste studies zijn uitgevoerd bij muizen.’ Dat geldt ook voor onderzoek naar grijs haar en stress.
Nobelprijswinnaar Robert Lefkowitz publiceerde daarover in 2011 een artikel in Nature. Hij toonde aan dat chronische stress negatieve effecten heeft die tot in het dna doordringen. De dna-schade zou leiden tot een snellere veroudering, waaronder grijs worden.
Om dat resultaat te krijgen, spoot hij wel vier weken lang adrenaline in muizenlijfjes.
Zo’n onderzoek zegt uiteindelijk maar weinig over mensen."
-------------------------


Commentaar
Geteisem als deze Lefkowitz krijgt een Nobelprijs! Proefdiervrij zou daar m.i. tegen moeten ageren, eventueel in samenwerking met andere organisaties.
Het treft dat de Literatuurafdeling van het Nobelprijscomité al in een schandaal verwikkeld is, zodanig dat die prijs dit jaar niet eens uitgereikt wordt.
Graag de bezem door dat hele Comité.


In eigen land doet Andrea Maier aan de VU(mc) soortgelijk onderzoek. Ook daartegen zou Proefdiervrij in actie dienen te komen.


donderdag 24 mei 2018

PROEFDIERVRIJ EN WETENSCHAP

Nieuw tekstje van de directeur van Proefdiervrij. Daarin al meteen de dooddoener: “ook onderzoekers doen over het algemeen liever geen dierproeven.”
Er is niemand die ze dwingt, dus waar slaat dit op?

Als je je, zoals Debby Weijers doet, “afhankelijk van de wetenschappers” maakt, dan vrees ik dat je niet erg ver komt. Dat de datum van vervanging van dierproeven verschuift naar Sint-Juttemis.
Het mag voor mij allemaal wel wat kritischer. Je zou bijv. moeten laten zien – ook in de media! - dat dierproeven niet werken, of onvoldoende. Het ethische aspect combineren met het praktische.

Dat Proefdiervrij de vervanging van sommige dierproeven medefinanciert, komt op mij naïef over. Als wetenschappers dergelijk onderzoek belangrijk vinden, dan doen ze het toch wel. Ik zie liever een sterkere personele bezetting bij Proefdiervrij.

vrijdag 18 mei 2018

DIERENARTS

Als mensen die dierproeven doen het voor het zeggen zouden hebben, zouden geneesmiddelen voor dieren eerst getest worden op mensen.

woensdag 16 mei 2018

DEMOCRATIE en DIERPROEF

“In een democratie moet de samenleving het eens worden over het maken van ethische afwegingen.”

Iemand die dierproeven doet, beroept zich tegenover mij op de 'democratie' die daarvoor immers ruimte laat.
Dit is m.i. onjuist.
De staatsvorm heeft niets te maken met je persoonlijke geweten. Niet alles wat niet verboden is, is ook goed!

Hoe kwalijk deze stelling is bewijst het feit dat sommige westerse onderzoekers naar China reizen omdat dierproeven daar ‘sneller’ gaan. Dit laat zien hoe afwezigheid van persoonlijke moraal van kwaad tot erger leidt.

maandag 14 mei 2018

PROEFDIERVRIJ


Proefdiervrij is verworden tot een ‘goede doelen’-fonds, naar het voorbeeld van de fondsen die geld inzamelen voor dierproeven voor medische doeleinden. Zoals het KWF, het Reumafonds, Longfonds, Hartstichting, en noem ze allemaal maar op. Het kan alleen niet in de schaduw ervan staan. Gaat de nieuwe directie ook nog laten collecteren?

De vorige directie heeft de leden afgeschaft en van de vereniging een stichting gemaakt. Kennelijk geen zin om energie te steken in leden om die bij het werk te betrekken. Wat toch voor de levensvatbaarheid van iedere nonprofit-organisatie van het grootste belang is. Laten we het maar duidelijk zeggen: directie noch Raad van Toezicht zijn een knip voor hun neus waard.

De overheid en onderzoeksinstituten streven naar meer openbaarheid op dit gebied. Als daar echter geen belangstelling voor is, wordt dat teruggedraaid, dan wordt het verspilling van energie. Dat hebben we gezien bij de Commissie Biotechnologie bij Dieren, die bij gebrek aan belangstelling opgeheven is.
De openheid op dit gebied werd destijds bewerkstelligd door – nota bene – de Dierenbescherming, met name door haar medewerker Michiel Linskens. Dat was ten tijde van de stier Herman. Het was een eenmalige, kortstondige (10 jaar) opleving op het gebied van dierproeven.
Met het vertrek van Linskens, die door niemand gesteund werd, verflauwde de aandacht voor het onderwerp en hield uiteindelijk helemaal op. Zo iemand als Linskens had directeur van Proefdiervrij of Dierenbescherming moeten zijn.

PROEFDIERVRIJ en WERKGROEPEN

Proefdiervrij kent geen werkgroepen. Men kent het woord zelfs niet. De organisatie van beweerdelijk tienduizenden leden/donateurs houdt het bij 'vrijwilligers' die op een of andere manier geld inzamelen.
Geen idee van het belang om leden bij het werk te betrekken. Uitpluizen van jaarverslagen (o.a. BPRC Rijswijk), volgen van vergunningverlening door Centrale Commissie Dierproeven, de verslaggeving door het NVWA, enz.enz.
Zou men echt denken met een stuk of tien mensen op kantoor een eind aan dierproeven te kunnen maken? Idealisme is goed maar het moet wel professioneel blijven.


Van de website:
'Maak kennis met onze vrijwilligers! Er zijn vrijwilligers die originele inzamelacties op touw zetten voor Proefdiervrij en anderen die zich laten sponsoren en bijvoorbeeld de Vierdaagse(!) uitlopen. Je kan ook je hobby inzetten voor Proefdiervrij. Is reizen je hobby? Boek jouw reis bij
Booking.com, dan gaat een mooi percentage naar Proefdiervrij! Of heb je een creatieve hobby? In onze webwinkel vind je producten, gemaakt dóór Proefdiervrijwilligers vóór Proefdiervrij. Door bijvoorbeeld armbandjes te maken of een verjaarkalender te ontwerpen. Heb jij ook gouden handen en een leuk idee voor onze webwinkel?'

vrijdag 11 mei 2018

MELANOOM II



Onderzoek naar combinatiemiddel tegen melanoom kanker stopgezet.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2018/04/08/J001.htm

René Bernards (Avl/NKI) heeft nu maar weer iets anders bedacht. 
Zie Melanoom I hieronder.

donderdag 10 mei 2018

MELANOOM I

René Bernards: 'For over 40 years, we have been devising ways to prevent drug resistance in cancer.'

MEER dan 40 jaar.
Hoeveel proefdieren zijn dat, hoeveel belastinggeld? 


René Bernards is 65 en werkt sinds mensenheugenis aan het AvL/NKI.
De man wordt beschouwd als ‘top-onderzoeker’. Deze studie is z’n recentste kunstje.


Europa (ERC) schuift er maar weer eens € 2.500.000 heen. 
Wie zou er bezwaar tegen maken?! De patiënt? De belastingbetaler? Proefdiervrij?!

https://www.nki.nl/topmenu/about-the-nki/news/shooting-the-achilles-heel-of-drug-resistant-cancer/

donderdag 3 mei 2018

GENOEG MEDICIJNEN


"We mogen wat mij betreft een stuk minder geld besteden aan medicijnen. Er zijn genoeg medicijnen. Hoe triest het ook is als een individu ziek is, met medicijnen kun je de mensheid niet redden."