Respect voor dieren

zondag 14 juli 2019

MUIZEN, MENSEN, PATIËNTEN


Onderzoekster en schrijfster/spreekster Rosanne Hertzberger had laatst een aardig ideetje voor een column. Aanleiding was de zwemtocht van Maarten van der Weijden, en in het kielzog daarvan al die fietsers en hardlopers ‘tegen kanker’. Geld ophalen voor de bodemloze put, noem ik het maar.


Ze zou het zinvoller vinden als die mensen zich beschikbaar zouden stellen om medische proeven op te doen. Dat zou de wetenschap in een stroomversnelling kunnen brengen. Want het gedoe met muizen, daar heeft ze haar bekomst van. Ze geeft daar een goed voorbeeld van uit haar eigen onderzoek. Link naar het artikel hieronder.


Een belangrijk stuk van iemand die weet waar ze over praat. Toch een paar kanttekeningen.

1.        Aan gezonde vrijwilligers is, zover ik weet, geen tekort. Maar zelfs als dat wel zo was: wat hebben we aan die mensen? Zinvol onderzoek zou m.i. dienen te gebeuren op patiënten, uiteraard met hun toestemming. De titel van de column zou moeten zijn: VERGEET DE MUIZEN. TEST OP PATIËNTEN !

2.        Van moraal heeft Rosanne geen kaas gegeten. Dieren vindt ze prullaria, ook al heeft ze zelf dan wel een kat in huis. Ze is dus niet gekant tegen dierproeven als zodanig. Haar houding is verklaarbaar om meer dan een reden. Misschien wel de belangrijkste is haar indoctrinatie met het jodendom. Voor gelovige mensen zijn dieren prullaria, decoratie. Je kunt ermee doen en laten wat je wilt.

1 opmerking:

  1. Voor gelovigen zijn dieren medeschepselen. Een atheïst zal eerder geneigd zijn dieren als dingen te beschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen