Respect voor dieren

woensdag 8 juli 2020

DIABETES. VALSE VOORLICHTING.


Het aantal organisaties dat dierproeven verdedigt, neemt hand over hand toe. En dus lees je bijvoorbeeld dat diabetes een ziekte is die behandeld wordt met insuline. En dat insuline in 1921 gevonden is in dierproeven. Dat is allebei waar maar m.i. geen argument voor die proeven. Dierproeven waren – en zijn – de cultuur, dus dat er zoiets gevonden is in dierproeven is te verwachten. Dat sluit niet uit dat het ook gevonden zou zijn in een andere cultuur, een die kritisch was op vivisecties. 

Komt bij dat die eerste insuline niet ideaal was en allergische reacties kon geven. Pas nu de stof synthetisch gemaakt kan worden, sinds omstreeks 1980,  is dat probleem verholpen. Vraag is waarom we daarop 60 jaar (of langer) moesten wachten.



Maar het belangrijkste is dit. De suggestie dat diabetes ‘behandeld wordt’, kan door de buitenwacht snel worden begrepen als ‘genezen’. Dat is uiteraard precies de bedoeling van de makers van deze reclame. Maar daar is geen sprake van. De patiĆ«nt moet blijven spuiten, levenslang. En zich blijven ontzien. En dierproeven gaan gewoon door. Met andere woorden: wie hier iets langer bij stilstaat, begrijpt dat deze reclame het tegenovergestelde bereikt van wat ze beoogt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten