KWF KANKERBESTRIJDING (LOGO) |
Dit is een onafhankelijk weblog over dierproeven en proefdieren. Je wordt uitgenodigd te reageren. Daartoe is ruimte onder het bericht. Na het intypen van de tekst vul je je naam in en klik je op: Een reactie plaatsen. Lukt dat niet in 1x, klik dan nogmaals op: Een reactie plaatsen. Contact: edb631(at)gmail.com
"Welke zorgverzekering past er in 2022 het beste bij je?
Stap nu over en wij doneren 10 euro aan de Hersenstichting
Sandra, Consumentenbond zorgexpert."
-------------
Deze tekst vind je op de website van de Consumentbond bij Zorgvergelijking. Vergelijking van verzekeraars.
Waarom hiervoor 10 euro naar een smerige organisatie als de Hersenstichting moet, is mij een raadsel. Maar dat gebeurt dus automatisch als je gebruik maakt van die site om over te stappen. (Wat is de relatie van 'Sandra' met die stichting?)
De Hersenstichting doet wrede experimenten met dieren. Maak daarom aub. bezwaar. Klacht.
De Nederlandse regering heeft beloften verbroken en geen vooruitgang geboekt bij het uitfaseren van dierproeven
Wat was het oorspronkelijke Nederlandse doel?
Wij waren dolblij toen Martijn van Dam, toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, in 2016 verklaarde dat hij dierproeven wilde uitfaseren. Hij wilde dat Nederland in 2025 koploper zou zijn op het gebied van innovatie zonder het gebruik van dieren in laboratoria. Het land moest een voortrekker worden om de wereld te laten zien dat dierproeven in een relatief kort tijdsbestek op sommige gebruiksgebieden konden worden uitgefaseerd. Dat zou laten zien hoe men van verkwistende, onethische en archaïsche experimenten kan overstappen op moderne, mensrelevante wetenschap en geneeskunde.
Hoe was de Nederlandse regering van plan dit te bereiken?
Als leidraad voor haar plan heeft het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) een rapport opgesteld. Daarin wordt gesteld dat dierproeven voor wettelijk verplichte veiligheidstests uiterlijk in 2025 konden worden vervangen door diervrije methoden. Voor fundamenteel onderzoek verschilde het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing van dergelijke proeven per onderzoeksgebied en vereiste de overgang beoordelingen en strategische plannen voor elk gebied. Voor toegepast en translationeel onderzoek benadrukte het NCad dat het tempo van de afschaffing van dierproeven kon worden versneld.
Om het doel van Nederland te bereiken, is in juni 2018 de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) van start gegaan. Het transitieprogramma staat onder toezicht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven, financieringsinstanties en een ngo. Klinkt als een goed begin, toch?
Is het gelukt om het aantal dierproeven te verminderen?
Sinds 2016 – het jaar waarin het doel werd gesteld – is de vermindering van het aantal proeven op dieren gestagneerd. In 2017 nam het aantal zelfs toe. De beloften werden verbroken.
Het Nederlandse doel is veranderd
Schandalig genoeg ging met de start van de TPI ook een wijziging in de doelstelling gepaard. In de verklaring staat nu dat Nederland een ‘voorloper’ zal zijn op het gebied van dierproefvrije innovatie. Dit is een stap terug ten opzichte van ‘koploper’, en er wordt beschamend genoeg niet langer gesproken over het uiterlijk in 2025 stoppen van sommige dierproeven of enige andere deadline.
De TPI wil zich alleen richten op de ontwikkeling van diervrije methoden, niet op het ontmoedigen van dierproeven – of evenmin op het vaststellen van tijdschema’s voor de overschakeling op diervrije proeven. Opmerkelijk is dat het aantal proeven op dieren niet zal worden gebruikt als maatstaf om succes te meten.
Zolang er dierproeven worden gedaan, worden dieren nog steeds blootgesteld aan ellende, wordt belastinggeld verspild en blijven patiënten wanhopig wachten op genezing.
“The history of cancer research has been a history of curing cancer in the mouse”
“We have cured mice of cancer for decades—and it simply didn’t work in humans.”
(Dr. Richard Klausner, former director National Cancer Institute)
In de Tweede Kamer werd het idee van een Tribunaal geopperd, dus een veroordeling van politici die niet deugen, hun plicht verzaken. Uiteraard de hele Kamer in rep en roer! Kennelijk voelde men zich aangesproken.
Deze week is het de collecteweek van Alzheimer Nederland. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er alleen al in Nederland 8 nieuwe langlopende projecten gestart op meer dan 30.000 proefdieren.
Een deel wordt gefinancierd met geld van Alzheimer Nederland.
Commentaar
Alzheimer is een ziekte van de ouderdom. M.a.w. dat hoort bij oud worden. Het overkomt ook nog eens niet iedereen. Hiervoor proefdieren opofferen is een SCHANDE. Laat staan: 30.000 !!
Alzheimer Nederland zegt: "Momenteel worden nieuwe medicijnen tegen dementie ontwikkeld, die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels op patiënten worden getest."
Vraag: hoe kan dat? EN testen op patiënten EN testen op proefdieren?
Heeft u wel eens een dier met Alzheimer gezien? Hoe kunt u onderzoek met dieren financieren?!
Alzheimer Nederland: "Zonder proefdieronderzoek is de ontwikkeling van medicijnen niet mogelijk."
Vraag:
1) Hoeveel medicijnen heeft u al ontwikkeld?
2) Hoelang gaat u hiermee door?
3) Hoeveel proefdieren heeft u al laten mishandelen en doden?
4) Waar ligt uw grens?
'Tegenlicht’ over Medicijnen van Morgen, een vervelende uitzending. (VPRO 31 okt.) Ik heb het afgezet na Andrea Maier en haar smerige diermodellen. Veroudering willen voorkomen, en van de ongemakken daarvan, vind ik bizar. Ze was ook al eens bij Zomergasten. Onbegrijpelijk.
Critici van het coronabeleid pakken het verkeerd aan. Zij zouden moeten accentueren
1) hoe zwak de peperdure vaccins feitelijk zijn. Plus
2) dat we er op aangewezen omdat de 'geneeskunde' geen serieus alternatief heeft.
Monique Janssens is gepromoveerd op een proefschrift getiteld Animal Business, An Exploration of Corporate Responsibility Towards Animals. Uitwerking van een artikel uit 2018.
We hebben het eerder over haar gehad*, ze komt uit Zeeland en houdt van dieren - maar niet van proefdieren. Ze doet mee in een Utrechtse commissie die aanvragen voor dierproeven beoordeelt, is lid van het Nationaal Comité advies dierproeven (NCad), en op de Wetenschapsdag praat ze met schoolkinderen over dierproeven…
Op internet zegt ze hierover het volgende :
Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht begeleid ik bij hun communicatie over dierproeven. Een maatschappelijk heel gevoelig onderwerp, en terecht, want dieren hebben ook gevoel.
De ethische afweging gaat heel zorgvuldig, maar is ingewikkeld om uit te leggen. We bouwen aan vertrouwen door eerlijk en open te zijn. Velen schenken ons nu hun vertrouwen: intern onderzoekers en dierverzorgers, extern journalisten en ngo's. We zetten heel veel informatie online, en dat wordt enorm gewaardeerd.
Ze heeft veel met ‘ethiek’, zegt ze. Dat is dan ethiek die aansluit bij de huidige machtsverhoudingen. En die misbruik van dieren rechtvaardigt. Comfortabele ethiek, je kunt er een boterham mee verdienen.
* https://proefdiervrij.nl/dilemmas-rond-proefdieren/ (vervallen)
* https://proefdiervrij.nl/actueel/dilemmas-rond-proefdieren
Despite an oft-cited commitment to replace animal experiments in the European Union (EU), and widespread public unease about the scale and persistence of animal testing, there is no proactive strategy to phase out animal testing in place and, in practice, no one body that feels a responsibility to make this happen.
Each decade passes with only slow, incremental change at a rate that could see animal experiments persist in Europe for the best part of another century.
Bron: Cruelty Free Europe
In het regeerakkoord dient afgesproken te worden dat een einde gemaakt wordt aan dierproeven en vivisectie.
In ieder geval in Nederland.
Na dierproeven moeten geneesmiddelen getest worden op gezonde vrijwilligers. Dat is wettelijk voorschrift. Proefpersonen ontvangen daarvoor een vergoeding van de farmaceut.
Die vergoeding moet vèèl groter worden.
De vrijwilligers hebben een machtspositie. Gebruik die! Hopelijk draagt dit bij aan het verminderen, of zelfs verdwijnen van dierproeven.
Vraag iemand (die dierproeven doet) de ethiek van dierproeven en vivisectie uit te leggen.
Dan is het antwoord: “Tja, er zijn verschillende soorten ethiek.”
En dat is dan het antwoord.
Decades of stem cells and regenerative medicine research are not giving results and countless lives are being lost.
The only solution, till we have enough data for AI systems, is fast approval of consensual human experiments on evidence other than animal testing: computer simulations, multi organs in vitro testing, mathematical models, artificial intelligence.
Esther Ouwehand (PvdD) wijst geregeld naar virologen, zoals Marion Koopmans, Osterhaus e.a. Ze doet dat in positieve zin, omdat die mensen waarschuwen voor pandemieën. Wat ze niet lijkt te beseffen is dat deze mensen – vaak opgeleid als dierenarts – voortdurend dierproeven doen. Het meest met fretten maar ook van andere soorten zijn ze niet vies.
Vanaf haar oprichting houdt de Dierenpartij zich in hoofdzaak bezig met de bestrijding van de intensieve veeteelt. Wat je hier ziet is dat de ene soort – het proefdier - opgeofferd wordt aan de andere. Waarschijnlijk zelfs onbewust!
Beetje zuur is dan ook nog dat Wakker Dier nu alle publiciteit naar zich toetrekt wegens zijn jarenlange, succesvolle actie tegen de plofkip.
Vanaf 1 juni 2020 is Ineke Sluiter president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, nadat ze vanaf 2018 vicepresident was van de instelling.
Een hoogleraar Griekse taal- en letterkunde zou niet President moeten willen zijn van een instelling als de Kon. Ned. Academie van Wetenschappen, die - door zich niet te verzetten tegen vivisectie en dierproeven - deze met haar autoriteit sanctioneert.