Respect voor dieren

dinsdag 17 september 2013

Muizen en ratten als proefdier


Dit plaatje komt van de homepagina van het weblog 'Speaking of Research', waarvan de samensteller dierproeven als een moreel imperatief ziet.
Er staat onder dat muizen, ratten en vissen 95% vormen van de dieren die in experimenten gebruikt worden.

Dit is een bekend geluid. We kennen het van Martje Fentener van Vlissingen (Erasmus MC), en van de luitjes van de Stichting Informatie Dierproeven (SID). De laatste is een Nederlandse pendant van 'Speaking of Research', zij het wat eenvoudiger.

De bedoeling is duidelijk de ernst van de misdaad tegen de dieren te relativeren: wie heeft er nu medelijden met ratten, muizen of vissen?!
Niettemin snijdt men zich hiermee op verschillende manieren in de vingers. 

1. Men e r k e n t impliciet dat dierproeven kwalijk zijn, in ieder geval voor zover het geen van de genoemde soorten betreft.  

2. Aannemende terwille van de discussie dat het genoemde percentage correct is, blijft staan dat 5% van 1 miljoen Nederlandse proefdieren nog altijd 50.000 (per jaar) is.

3. Uiteraard zijn ratten, muizen en vissen niet inferieur. Iedereen weet dat met name knaagdieren intelligent zijn - de reden waarom ze massaal gebruikt worden in psychologisch onderzoek. En dat niet alleen: de genoemde drie soorten worden alle gehouden als huisdier. En genieten daarbij de affectie van hun verzorgers.

Mensen die dierproeven verdedigen, zijn soms zo verblind dat ze de grootste onzin uitkramen. Allicht mede veroorzaakt doordat ze niet met rust gelaten worden, al was het alleen nog maar door hun eigen geweten.

2 opmerkingen:

  1. goed gezegd, we blijven het herhalen, dieren zijn geen gebruiksartikel. hoe mooi en kwetsbaar is een muisje. bestudeer eens hoe zo'n diertje zich wast, met de kleine gevoelige pootjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijdens het politieke debat van gisteravond op Prinsjesdag, werd veelal genoemd met name door Wilders dat aan dit en dat en aan zus en zo geen geld meer zou verstrekt moeten worden. Ik moet dan altijd aan het BPRC denken, waar salarissen uitbetaald worden aan mensen die honderden en honderden primaten zinloos martelen met experimenten die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik ben uiteraard tegen proeven op alle dieren, maar aangezien de experimenten op primaten door de onderzoekers zélf geexcuseerd worden middels het aantal te verbloemen met een hoeveelheid aan muizen, ratten en vissen, waarmee zij idd min of meer toegeven dat experimenten op primaten in hun ogen WÉL ernstig lijden zal zijn, lijkt het mij mooi om het weggegooide geld daar tezijnertijd als éérste weg te halen, laten ze voor de opvang van deze apen een éénmalige donatie doen. En zo zijn er nog wel meer van die plekken waar geen geld meer naar toe moet gaan.

    BeantwoordenVerwijderen