Respect voor dieren

maandag 9 september 2013

Proeven op kinderen (ingezonden)



Het College voor de Rechten van de Mens heeft kritiek op het plan van minister Edith Schippers om het testen van medicijnen op kinderen uit te breiden. 

Ik wist niet eens dat er medicijnen op kinderen werden getest. 

De minister van volksgezondheid wil nu ook zwaardere medicijnen, die meer pijn en bijwerkingen geven, op kinderen laten testen, eveneens op gezonde kinderen, die dus zelf geen baat hebben bij die medicijnen. 

In wat voor land leven we? En maar wel met de vinger naar SyriĆ« wijzen... Er dient dus niet alleen te worden gestreden tegen dierproeven, maar ook tegen proeven met kinderen. 

Een Kamermeerderheid onderschrijft nota bene de doelstelling van de wetswijziging!
 ***

 

Commentaar

Die Kamermeerderheid is terecht.

Geneesmiddelen dienen, net als bij volwassenen, te worden ontwikkeld en getest op patiƫnten voor wie ze bestemd zijn.
Op dit moment is de kindergeneeskunde wat medicijnen betreft zo mogelijk een nog grotere puinhoop dan die van volwassenen.

Het College voor de Rechten van de Mens slaat de plank pijnlijk mis. Zijn opvatting is niet in het belang van het kind, schaadt dit zelfs.

De veel bekritiseerde minister, Edith Schippers, verdient eindelijk een pluim.

7 opmerkingen:

  1. Minderjarigen en zeker kinderen kunnen zelf geen toestemming geven voor een medische proef, evenmin als dieren dat kunnen doen. Er is sprake van machtsmisbruik door de farmaceutische industrie, bepaalde artsen en misleide ouders. Deze aantasting van de lichamelijke integriteit is een schending van de rechten van het kind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Barend heeft het ingezonden stuk slordig gelezen: de medicijnen worden ook getest op GEZONDE kinderen, die zelf geen baat hebben bij die medicijnen. Gezonde kinderen worden dus ziek gemaakt. Walgelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zie op Uitzending gemist: Ned. 2, 4 september, Nieuwsuur, om 22.00 uur, halverwege de uitzending. Ik wijs erop dat kinderen met kanker of een andere ernstige, lichamelijke ziekte geestelijk vijf jaar ouder zijn, zodat een kind van dertien in zo'n geval meerderjarig is. Het College voor de rechten van de mens zegt bij monde van zijn voorzitster Laurien Koster dat het bij die medicijntesten niet om het individuele kind van nu gaat, maar om de toekomst. Het College wil een onderscheid maken tussen kinderen beneden en boven de twaalf jaar. Volgens het College worden de rechten van kinderen aangetast als er ook tests gedaan mogen worden waar kinderen last van hebben. In het wetsvoorstel van minister Schippers lopen kinderen het risico meer pijn, meer ongemak en meer risico's te ondergaan. Ik herinner mij dat Barend terecht de spot dreef met de term ongerief bij proefdieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dierproeven dienen niet alleen om medicijnen voor mensen te testen, maar ook medicijnen voor dieren. Dieren worden opgeofferd voor andere dieren. Nu blijkt dat ook kinderen worden opgeofferd voor andere kinderen. Hopelijk brengt het College voor de rechten van de mens de zaak voor het Europese Hof van Justitie.

    Wie tegen dierproeven is, hoort ook tegen proeven met kinderen te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op www.mensenrechten.nl kun je lezen dat medicijnen niet alleen op kinderen worden getest, maar ook op wilsonbekwame volwassenen, zoals dementerende ouderen. Waar moet dit heen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van een kinderarts heb ik inmiddels vernomen dat de meeste medicijnen momenteel niet op kinderen zijn getest en aan hen worden toegediend met alle risico's van dien. Iemand anders zei me dat kinderen medicijnen voor volwassenen krijgen in een lagere dosering. Dit is natuurlijk natte-vinger-werk, dat ernstige gevolgen kan hebben voor de zieke kinderen. Al met al is er sprake van een duivels dilemma.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een pluim is niet diervriendelijk. Of was de veer toevallig buiten gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen