Respect voor dieren

dinsdag 20 januari 2015

Kritiek op de farmaceutische industrie

.
Serie persoonlijke portretten van opmerkelijke mensen die topwetenschap beoefenen. Een gesprek over hun passies en hun werk. Vandaag te gast is Huub Schellekens.

Coen Verbraak praat met Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de universiteit van Utrecht. Sinds 1 januari is Schellekens directeur van het WHO Utrecht centre of excellence for affordable biotherapeutics, een instituut dat dure medicijnen betaalbaar wil maken voor ontwikkelingslanden.

Een gesprek over malafide farmaceuten, over een nieuw systeem voor de farmaceutische industrie en over de zin en onzin van proefdieren. Wat Schellekens betreft schaffen we experimenten op proefdieren binnen een paar jaar af.

Hij maakt zich kwaad over te dure medicijnen. Afgelopen december baarde hij opzien doordat hij een kopie maakte van het medicijn tegen de erfelijke ziekte van Pompe. Het originele middel kost zo’n € 400.000 per patiënt per jaar en de kopie zou honderd keer zo goedkoop zijn, slechts € 4.000 per patiënt per jaar.

Vanaf minuut 4:

En Naeeda Aurangzeb doet ook een duit in het zakje:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten