Respect voor dieren

dinsdag 30 juni 2015

Alzheimer (slot)

.
Hans van Maanen is een wetenschapsjournalist, een goede. Hij ontmaskerde in de Volkskrant de leugenachtige campagne van de stichting Alzheimer Nederland met haar ‘Deltaplan Dementie’. Van Maanen sprak van ‘Alzheimermaffia’. De stichting eiste daarop excuses – die zijn niet gemaakt.
“Wij staan aan de vooravond van een nationale ramp” zegt de stichting in 2013 bij de presentatie van het ‘Deltaplan Dementie’. Van Maanen stelt daar tegenover dat een groot aantal mensen en organisaties systematisch sterk overdrijven en aanhoudend het schrikbeeld oproepen van een onbeheersbare epidemie. De cijfers wijzen namelijk anders uit. 
In Engeland daalde in 20 jaar tijd het percentage van mensen boven 65 met dementie van 8,5% naar 6,2%. In Denemarken daalde het percentage van hoogbejaarde mensen met geestelijke beperkingen van 22 naar 17%. Ook uit Zweden en Zuid-Europese landen komen vergelijkbare berichten. Verklaring: betere beheersing van cardiovasculaire risicofactoren en beter onderwijs – preventie – verkleinen het aantal lijders aan Alzheimer. 
Echter: diagnostische criteria van ‘Alzheimer’ zijn al sinds 2011 verruimd! Door deze truc stijgt het aantal zgn. “patiënten”!

Voor het “Deltaplan Dementie” is 200 miljoen ter beschikking gesteld, door overheid en bedrijfsleven.




Peter Whitehouse, The Myth of Alzheimer’s (2008), voegt daaraan toe:

1.   Hoe ouder we worden, des te meer kans dat lichaam en geest ons in de steek laten. Normale veroudering.

2.   Ziekte van Alzheimer bestaat niet. Het is niet één, helder afgebakende ziekte. Het is vooral een stigma.

3.   Crux van het ziektemodel: ondanks de miljoenen die in onderzoek zijn gestoken – dierproeven! - is er niets gevonden wat ook maar een beetje op genezing lijkt.

Positief effect is wel dat het benoemen van ouderdomsdementie tot ziekte, als ziekte van Alzheimer, een oproep is geweest om iets aan de bestaande problemen te doen. De zorg is daardoor verbeterd. In dat opzicht is er winst geboekt.

***


Bron:

Koos Neuvel, Alzheimer, Biografie van een ziekte (2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten