Respect voor dieren

dinsdag 25 augustus 2015

Hardlopen tegen verwarring (?)



‘Donders Wonders’ is een website waarop overwegend jonge hersenonderzoekers hun zegje doen, d.w.z. verslag uitbrengen over hun dierproeven. Ze doen dat in eenvoudig Nederlands, waardoor het goed te volgen is. Dit initiatief mag je wel (over)moedig noemen. Het geeft een inkijk in de zinloosheid, de nutteloosheid en de wreedheid van dierproeven.
Het Donders Instituut is onderdeel van de Radboud Universiteit in Nijmegen waar mevrouw Ritskes hoofd van het proefdierlab is. Zoals bekend werd zij in 2011 onderscheiden door de Dierenbescherming.
.
Ik heb de drie korte artikelen gelezen over ‘Hardlopen tegen verwarring’, 'Subsidie' en 'Nieuwe hersencellen.'
Je vindt ze hier: http://blog.donders.ru.nl/?p=3082 
.
Wat ik primair niet begrijp is waarom niet b e g o n n e n wordt met onderzoek aan mensen, zoals nu eindelijk wel gebeurt. De voorgeschiedenis is dat prof. Lucassen een idee had (opgepikt) over de aanmaak van nieuwe hersencellen bij volwassenen. Daarvoor heeft hij nu een subsidie van € 250.000 aangevraagd en gekregen. Maar stel nu eens dat er niets nieuws van belang uit het onderzoek komt, wat dan? En nog ernstiger: waarvoor zijn dan ontelbare muizen, ratten en zelfs apen gruwelijk mishandeld en gedood? Let op: dit betreft òòk Frans en Amerikaans onderzoek dat al jaren gedaan wordt. En dan heeft iemand elders op de website van DW het lef te schrijven dat er nog te weinig proefdieren misbruikt worden…
.
Het genoemde artikel over nieuwe hersencellen, waarnaar onderaan verwezen wordt, stamt uit 2008. En we gaan nog verder terug. In 1998 berichtten Eriksson et al. dat adulte neurogenese “recent ook in de hersenen van de mens aangetoond (is), en wel op dezelfde twee plaatsen,” enz. Nu zijn we 17 jaar verder. Waar is de progressie, de toepassing? Dierproeven worden toch gedaan met het doel zieke mensen beter te maken?
.
Op een vraag naar een antidepressivum van ene A. Ruijs onderaan het artikel uit 2008, verwijst Lucassen naarmifepristone’ waarover hij zegt dat dat “vooralsnog alleen in Amerika gebruikt wordt, in klinische trials voor (psychotische vormen van) depressie en daar inderdaad, en dat is nieuw, al op korte termijn effectief blijkt te zijn.” 
Maar op internet vind ik alleen dat dit middel een synthetische steroïde is met antiprogestagene werking, dat gebruikt wordt bij abortus provocatus en voor het opwekken van de weeën wanneer het ongeboren kindje (foetus) is gestorven in de baarmoeder.
Dus hoe zit dat nou?
.
In het wilde weg wordt ook nog gesproken over het nut van sporten en hardlopen, voor de eventuele neurogenese. Dit wordt op geen enkele wijze nader bepaald. Uitgangspunt is het gedrag van muizen en ratten in een tredmolen….

2 opmerkingen:

  1. De laatste zin is lachwekkend triest en treurig.. Mijn partner heeft een dochter die top sport bedrijft naast haar zware baan als psychiater. Heel goed van haar maar er is een negatieve kant. Ze is verslaafd aan de hormonen die vrij komen gedurende het vele sporten. En dan bedoel ik ECHT verslaafd .Kopje koffie en daarna even 10 km hardlopen. Uit eten? Even 20 km blokje om op de racefiets. Zij zou een ideaal proefmens kunnen zijn voor het onderzoek hierboven genoemd en er zijn veel meer van deze fanatieke sporters in de sportscholen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees "Lichamelijke oefening" van Midas Dekkers.

      Verwijderen