Respect voor dieren

woensdag 28 december 2016

Experimenten met chimpansees

.Onderzoek naar sociaal gedrag van dieren in gevangenschap, onder extreem onnatuurlijke omstandigheden, met als uitkomst dat het sociale gedrag van chimpansees tegenvalt, is bizar.
Op deze manier aantonen dat chimpansees niet beschikken over empathie of altruïsme, staat haaks op 50 jaar onderzoek van Jane Goodall naar sociaal gedrag in de natuurlijke leefomgeving.
Het niet aantonen van gedrag is op zichzelf geen enkele bewijs dat dit gedrag niet van nature aanwezig is.  Gedrag wordt sterk bepaald door omgevingsfactoren en dat geldt ook voor de mens.
De suggestie dat dieren niet over empathie en altruïisme beschikken wordt door slecht onderzoek in stand gehouden. Deze suggestie is een bevestiging van het superieure mensbeeld gebaseerd op religie en cultuur, waarbij de mens niet wordt beschouwd als onderdeel van het dierenrijk.

Vervolg

Het ontgaat helaas de meeste mensen hoe voortdurend wordt gecultiveerd dat de mens superieur is aan dieren omdat de mens zou  beschikken over hoogwaardige eigenschappen die typerend zijn voor de mens.
Het gaat daarbij dus niet om details of typefouten.
Mijn ergernis is niet alleen het onbenul en gebrek aan kennis maar vooral de gemakzucht, het gebrek aan respect voor dieren en tegelijkertijd het gebrek aan respect voor de lezers van een krant als Trouw die zichzelf een kwaliteitskrant noemt.

Een eerder verhaal van Willem Schoonen op 10 december j.l. : “Waarom zegt die aap geen woord?” was ook ronduit stuitend vanwege de conclusie dat het niet de beperkingen van de anatomie zijn waardoor apen niet kunnen praten maar dat apen domweg niet intelligent genoeg zijn.
Daarbij werd dan even volledig voorbijgegaan aan het praatvermogen van Grijze roodstaarten, papegaaien die onze taal gebruiken op een manier waarbij het begrijpend praten vergelijkbaar is met de taalontwikkeling bij kinderen.
Papegaaien met een anatomie die volstrekt afwijkt van primaten.  Geen strottenhoofd, geen stembanden en geen lippen en toch perfect onze taal kunnen gebruiken en begrijpen.
Dat zou dan betekenen dat papegaaien (vogels)  intelligenter zijn dan primaten. Volstrekte onzin dus vanuit de redactie “Wetenschap” van Trouw.

Jan Hooimeier
Reactie op artikel in Trouw van 21 december j.l.

2 opmerkingen:

  1. is het geplaatst? wat een goeie brief geweldige argumenten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het eerste deel, tot: vervolg - is geplaatst in Trouw.
      (De schrijver is dierenarts.)

      Verwijderen