Respect voor dieren

dinsdag 11 juli 2017

LEF IN HET LAB

‘Lef in het Lab’ was een idee van de Utrechtse Afdeling van de Dierenbescherming. Het ging om het stimuleren van onderzoek zonder dierproeven en vivisectie, door het uitreiken van een publieksprijs. De kandidaten stelden hun onderzoek beknopt voor, er konden vragen gesteld worden door het publiek en daarna werd er gestemd. Dit was een aardig model, en een van de weinige gelegenheden dat onderzoekers rechtstreeks in contact kwamen met (kritische) burgers.
De allereerste keer was meteen ook de meest schilderachtige. Die bijeenkomst - in 2007 - vond plaats in een collegezaal van het Paardenlab van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde. Toen ik binnenkwam moest ik eerst een verdoofd paard laten passeren dat liggend op een lage, platte wagen naar de tegenoverliggende verkoeverstal gebracht werd. Geen alledaagse ontmoeting.
Vervolgens annexeerde het Haagse Bureau van de Dierenbescherming het idee en verplaatste de activiteit naar een deftig zaaltje in het Utrechtse Academiegebouw. De belangstelling daar was gering. Daarna is besloten – vanaf 2010 - het te laten verlopen via de website van de Dierenbescherming. Zo help je dus een goed idee om zeep.
Maar de hele activiteit had een schaduwzijde. Zo kon het gebeuren dat de prijs uitgereikt werd aan mevrouw Ritskes, hoofd van het Proefdierlab van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mevrouw had bij wijze van spreken het bloed nog aan haar handen. Zo mogelijk nog aanstootgevender was het optreden van een vertegenwoordiger van het BPRC te Rijswijk. Het zal niemand verbazen dat het BPRC tot op de dag van vandaag goede sier maakt met deze uitnodiging:

'Lef in het lab' op weg naar een zachte dood, schreef ik in 2010. Mij bereikt nu het bericht dat de DB er maar helemaal mee stopt. De vraag is wat ervoor terugkomt, - àls er al iets voor terugkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten