Respect voor dieren

maandag 2 oktober 2017

DE PIL (1)


De ontstaansgeschiedenis van de pil, als anticonceptiemiddel, is indrukwekkend beschreven in het boek van Jonathan Eig, getiteld De man die seks uitvond. (The Birth of the Pill)
Die man was de Amerikaan Gregory Pincus (1903-1967). Maar hij was het niet alleen. Er zijn minstens vijf of zes namen aan verbonden. Naast Pincus in de eerste plaats twee vrouwen: Margaret Sanger en Katherine McCormick. Ideologisch gedreven om de getrouwde vrouw te bevrijden van eindeloze reeksen zwangerschappen. Daarbij financierde de gefortuneerde McCormick Pincus’ onderzoek grotendeels.
Pincus was, opmerkelijk genoeg, noch chemicus noch arts, maar bioloog, evenals trouwens z’n naaste medewerker M.C. Chang. Wel had Pincus een gelukkige hand in het aantrekken van de arts-gynecoloog John Rock. Het bijzondere van Rock was dat hij overtuigd katholiek was, maar desalniettemin voorstander van de anticonceptie. Een heel goede reputatie had als arts en dat hielp.
Tenslotte dient de fabrikant vermeld te worden, Jack Searle (nu Pfizer), die de stof leverde: progesteron, als norethynodrel. 


Pincus was eigenzinnig, wetenschappelijk gedreven. Niet geïnteresseerd in geld, tenzij voor zijn werk. Hij vroeg persoonlijk nooit patent aan. Het onderzoek speelt zich af in de eerste helft van de vorige eeuw, niet alleen door Pincus maar ook door anderen, zoals de chemicus Carl Djerassi, ook Amerikaan. 


Sex was midden vorige eeuw een taboe onderwerp in vrijwel alle staten van de VS. Ook de RK-kerk verzet zich tot op de dag van vandaag tegen deze vorm van anticonceptie. Daar moest Pincus tegenop boksen. Het was notabene in dezelfde tijd dat het Softenonschandaal in Europa zich openbaarde. Gelukkig was nu juist dit middel in de VS niet toegelaten! Al met al is het kantje-boord geweest dat de pil er is gekomen. 

Een interessant aspect waarop de schrijver verder niet kan ingaan is het feit dat de pil voor de wereldbevolking van weinig invloed geweest lijkt te zijn. In 1960, toen de pil (‘Enovid’) op de markt kwam, telde de aarde 3 miljard inwoners, thans zo’n 7 miljard. Terwijl het middel niet duur is en gemakkelijk nagemaakt kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten