Respect voor dieren

vrijdag 15 december 2017

ROKEN


In de gehele westerse wereld woedt een strijd tegen het roken. Daar zitten een paar gedachten achter.

In de eerste plaats hoopt de overheid te besparen op de gezondheidszorg; tegelijk loopt ze niet graag de inkomsten uit accijns mis… Spagaat!

Meer verborgen ligt de wens het falen te camoufleren van de geneeskunde om patiĆ«nten te genezen. Daar hebben we het nu eenmaal liever niet over. Dokter Wanda de Kanter is hiervan het prototype. In plaats van zich bezig te houden met haar vak in het Ned. Kankerinstituut – longziekten – heeft ze een dagtaak aan het bestrijden van de tabaksindustrie. Boeken, blog, presentaties. Doorzichtige afleidingsmanoeuvre.

Preventie is goed. Voorlichting is goed. Hulp is goed. Maar ik vind het te ver gaan om, door allerlei strafmaatregelen, mensen hun pleziertjes te willen afpakken.

PS. Er wordt nu ook al geprocedeerd tegen de tabaksindustrie. Zelfs, jawel, medegefinancierd door artsen! Voor zover ik het kan beoordelen geef ik klagers weinig kans

7 opmerkingen:

  1. Ze maken geen kans. De tabaksindustrie zal gewoon zeggen "u steekt de sigaret zelf op wij dwingen u niet. Ze hebben gelijk. Dan kunnen we over van alles wel naar rechter stappen. Alcohol bijvoorbeeld om maar eens wat te noemen. Flauwe K.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou het ook gelden voor oogartsen die ageren tegen vuurwerk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In beginsel wel.

      De (december)actie tegen vuurwerk is echter niet te vergelijken met de hetze tegen het roken.

      Verwijderen
  3. Zullen we ook eens actie voeren tegen internetverslaving?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het ethisch gezien prima dat artsen kritiek leveren op de tabaksindustrie. Die verkoopt niet alleen maar tabaksbladeren, maar voegt daar heel bewust allerlei schadelijke en verslavende stoffen aan toe en richt zich ook heel bewust op de jonge mensen, deels nog kinderen. Artsen zijn er niet alleen om zieke mensen te genezen, maar ook om voorlichting te geven en desnoods ook de producenten van ongezonde en schadelijke producten aan de schandpaal te nagelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn kritiek spitst zich toe op Wanda de Kanter, longarts, nog niet zo lang werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, waar ze wsch. wel spijt zullen hebben van haar aanstelling. Mevrouw is nl. heel druk in de weer met de bestrijding van het roken. En let wel: zij ziet alleen de slachtoffers. Niet de mensen die matig roken, en er oud mee worden.

      Het meningsverschil is m.i. vooral een kwestie van nuance. Zo vind ik bijv. voorlichting en waarschuwing van oogartsen tegen vuurwerk prima. Degene die campagne voert voor inperking/verbod is echter niet een oogarts, maar een burgemeester. Te weten Pieter Broertjes van Hilversum. Ik vind het op zijn weg liggen om hiertegen actie te voeren. Het behoort tot het ambt van burgemeesters om in te staan voor de veiligheid, en gepast plezier, van de burgers.
      Voor het roken zou je aan het KWF kunnen denken.

      Verwijderen
    2. De longarts lijkt mij de eerste die krachtig aan de bel moet trekken wanneer haar wachtkamer vol zit met patiƫnten die de giftige stoffen van de tabaksindustrie hebben ingeademd. Dat behoort gewoon tot haar verantwoordelijkheid als arts, mens en burger. Juist omdat mevrouw De Kanter longarts is, kunnen haar argumenten niet zomaar door de tabaksindustrie terzijde geschoven worden. Een longarts heeft dus een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid om haar mening te uiten.

      Verwijderen