Respect voor dieren

woensdag 15 augustus 2018

ARTSEN TEGEN DIERPROEVEN


Enkele jaren geleden heeft Proefdiervrij het verzet tegen dierproeven opgegeven. Het had blijkbaar de moed verloren en zag geen andere uitweg dan te gaan ‘samenwerken’ met onderzoekers die enig dierproefvrij onderzoek doen. Het stelt deze samenwerking uiteraard zo rooskleurig mogelijk voor. Net als de collectebusfondsen zamelt de stichting nu geld in om dergelijk onderzoek mede te financieren. Het is een trend: Dierenbescherming en Wakker Dier hebben de strijd tegen de vleesconsumptie (grotendeels) opgegeven en zetten nu in op consumptie van ‘diervriendelijk vlees’.    

Naar mijn mening is de kwestie dat Proefdiervrij onvoldoende wetenschappelijk geschoold is en er ook niet in slaagt bekwame wetenschappelijke medewerkers aan te trekken, al was het maar op projectbasis.   

Ik denk dat het van het grootste belang blijft wetenschappelijk onderzoek met proefdieren aan de kaak te stellen. Doe je dat niet dan blijf je marginaal bezig.

Een fraai voorbeeld van hoe het ook zou kunnen levert de Duitse vereniging Artsen tegen Dierproeven, gevestigd in Keulen. Het stelt het ene na het andere onderzoek aan de kaak – zo moeilijk is dat helemaal niet. Recent bekritiseerde het de babysterfte in tien Nederlandse ziekenhuizen, en nog recenter de jarenlange smerige proeven met duiven, roodborstjes en andere vogels om hun richtingsgevoel te achterhalen.
De winst van dit soort teksten is dat je laat zien dat je niet alleen op emotionele gronden dierproeven afwijst, maar dat je wel degelijk ook rationeel argumenten hebt om dat te doen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten