Respect voor dieren

vrijdag 1 februari 2019

HOGE BLOEDDRUK


Het schijnt weinig bekend te zijn, maar dierproeven zijn al eeuwen oud. Die hebben al menige klimaatverandering doorstaan.

Uit teksten is gebleken dat vivisecties zo'n vijf eeuwen voor Christus al werden gedaan. Claudius Galenus deed proeven op levende dieren om de werking van het hart en de ademhaling te onderzoeken.
Hij adviseerde ook om bij onderzoeken naar de hersenen geiten en varkens te gebruiken in plaats van apen, vanwege de vreemde gezichtsuitdrukkingen van apen tijdens de ontleding.
Medelijden met de dieren had hij niet omdat volgens Galenus alleen mensen beschikten over rede, dieren werden beschouwd als objecten. 


Ook in de zeventiende eeuw werden er experimenten gedaan op levende dieren om de werking van organen te kunnen begrijpen. De vraag kwam toen op of ter dood veroordeelden ook gebruikt konden worden voor vivisectie, maar dat werd te wreed bevonden.
De Engelse natuurkundige Robert Boyle vond in 1663 vivisectie op mensen barbaars en onwettig, maar vond het wel nodig om levende honden en varkens te gebruiken om de bewegingen van bloed en chylus te kunnen onderzoeken.


Onderzoek naar lymfevatenstelsel was onmogelijk zonder vivisectie. Bij een vivisectie werd het dier vastgebonden met de poten aan een plank en opengesneden. Vaak werden daar honden voor gebruikt, later ook kikkers en konijnen.
De dieren werden in het begin vooral gebruikt om de bloedsomloop te onderzoeken, later ook voor onderzoek naar de spijsvertering, de ademhaling en de voortplanting.


Bron: wikipedia (fragm.)
------------------------------------

 
Commentaar
Ruim 25 eeuwen dierproeven en vivisectie.

En dan beginnen mensen zich eerst druk te maken over het hiernamaals (!): hemel en hel. Vagevuur en brandstapel.

Dan krijgen we wereldoorlogen; vervolgens opwinding over communisme en koude oorlog.

Nu maken we mee dat mensen - en kinderen en kleuters - de straat op gaan wegens iets als ... 'klimaatverandering'.
De bloeddruk loopt weer op.


Hoeveel mensen staan stil bij het dagelijkse lijden en sterven van proefdieren?
Komt daar ooit een eind aan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten