Respect voor dieren

donderdag 21 februari 2013

ABP: verlies op de farmaceutische industrie

Stichting Pensioenfonds ABP (“ABP”), samen met drie medehoofdeisers, heeft in de Verenigde Staten een schikking bereikt met Merck en een aantal van haar huidige en voormalige bestuurders en verantwoordelijken. Merck verplicht zich tot betaling van $215 miljoen om een reeds vijf jaar durende rechtszaak tegen al deze gedaagden tot een einde te brengen.
Deze schikking is onderdeel van een totale schikking van $688 miljoen waartoe Merck heeft ingestemd met de eisers in twee rechtszaken die procedureel gevoegd waren door de rechtbank:

Merck & Co., Inc. Vytorin/Zetia Securities Litigation; en
Schering-Plough Corporation/Enhance Securities Litigation.   

De Vytorin rechtszaak tegen Merck, aanhangig gemaakt in 2008, diende voor rechter Dennis M. Cavanaugh in New Jersey. De schikking wordt bereikt enkele weken voordat de zaak op 4 maart zou voorkomen.

  1. ABP,
  2. Jacksonville Police and Fire Retirement System,
  3. International Fund Management SA (onderdeel van de Deka Bank Group)
  4. General Retirement System van de stad Detroit
zijn de vier hoofdeisers die namens alle benadeelden (‘de class’) het initiatief en de leiding hadden genomen in deze rechtszaak. De Merck Vytorin schikking is van toepassing op alle investeerders die Merck aandelen of opties hadden verworven in de periode tussen 6 december 2006 en 28 maart 2008.

De schikking die ABP heeft bereikt volgt uit het verwijt dat 

1. Merck de testresultaten van een twee jaar durend klinisch onderzoek genaamd ENHANCE te laat heeft geopenbaard, en dat

2.  het anti-cholesterol medicijn Vytorin van Merck geen statistische voordelen opleverde in de behandeling van atherosclerose (aderverkalking) ten opzichte van het cholesterolverlagende medicijn Simvastatin.

Beleggers in Merck beweerden dat het laat openbaren van deze informatie negatieve gevolgen heeft gehad voor de waarde van hun aandelen toen de resultaten van het klinisch onderzoek pas in 2008 werden gepubliceerd. 
Merck ontkent deze claims en blijft deze ontkennen. Zij houdt vol dat het bedrijf en de daarvoor verantwoordelijken verantwoord hebben gehandeld inzake het ENHANCE klinisch onderzoek.

De schikking is onder voorwaarde van goedkeuring door rechter Cavanaugh. 

“Net zo belangrijk als het verhalen van ons beleggingsverlies is het benadrukken van onze overtuiging ten aanzien van good corporate governance. De uitkomst van deze zaak dient een herinnering te zijn dat materiële, koersgevoelige informatie met de markt moet worden gedeeld zodra deze beschikbaar is,” zegt ABP-voorzitter Henk Brouwer. “Niettemin, de $215 miljoen vertegenwoordigt een aanzienlijk schikkingsbedrag – één van de grootste bedragen overeengekomen in een rechtszaak inzake fraude zonder dat er sprake was van een door de overheid vastgestelde overtreding.” 

1 opmerking:

  1. Er wordt op dit blog vaak tegen de farmaceutische industrie geageerd. Dit is terecht als het om vivisectie gaat. Toch wil ik erop wijzen dat ziektekostenverzekeringen er gisteren over hebben geklaagd dat er onnodig wordt geopereerd in verband met aandoeningen die ook met medicijnen te behandelen zijn, zoals staar en hernia. Medicijnen zijn meestal goedkoper dan operaties. Ik voeg hieraan toe dat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, maar bij operaties en narcose gaat er ook vaak iets mis. Ik laat mij alleen opereren als het strikt noodzakelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen