Respect voor dieren

zaterdag 2 februari 2013

Anorexia aan de Groningse universiteit



“Bij mensen is dit moeilijk te bestuderen. Daarom ( ) met proefdieren” zegt de Groningse hoogleraar Scheurink (foto) in de Volkskrant van 26 januari. Een hele pagina is aan deze ‘logica’ en aan dit onderwerp gewijd, terwijl de helft van het artikel ingenomen wordt door een foto van de man zelf. IJdelheid waar schaamte op z’n plaats zou zijn.

Hij neemt zijn toevlucht tot ratten. Zonder enige gêne wordt voortdurend gesproken over het misbruik van deze dieren. Dat dit van een immoraliteit is die vergelijkbaar is met martelen, daarvan toont hij niet het geringste besef.

Daar komt nog het volgende bij.
Noch anorexia noch obesitas komen natuurlijkerwijze voor bij ratten en dienen derhalve geïnduceerd te worden. Voor wat het waard is, zie verder.

Scheurink pretendeert succes te hebben bij sommige anorexiapatiënten. Dat succes bestaat dan uiteindelijk in een manier van voedsel tot zich nemen waar hij verder niets mee van doen heeft.
Met uitzondering van “de allermagersten”, zoals hij stelt, zijn de resultaten “wisselend”. Nu zijn bij de meest extreme groep uiteraard altijd wel enige resultaten te verwachten. Het genoemde ‘succes’ betreft uitsluitend een geselecteerde groep. De patiënten moeten namelijk wel meewerken! En anders de ratten wel!

Onbegrijpelijk dat dierproeven als deze in dit land getolereerd worden. Studenten worden op deze manier gevormd tot gewetenloze medeburgers.

Het aantal ratten dat aan de universiteit van Groningen misbruikt wordt – gemiddeld 24 ratten PER DAG - staat in geen verhouding tot dat aan enige andere universiteit.

***

Commentaar prof. Scheurink

Een korte reactie: onze resultaten zijn direct vertaalbaar naar de 'echte' Anorexia patienten, de zogenaamde Restricted Anorectics. Deze patienten worden zeer succesvol behandeld (75% versus de reguliere 50% resultaat) volgens onze theorie en bevindingen in de Anorexia Kliniek in het Karolinska Instituut in Stockholm.

Ten aanzien van de criteria: als u de literatuur van eetstoornissen bestudeert dan zult u lezen dat er naast de Resticted Anorectics nog de zogenaamde Purging Anorectics zijn, patienten die wel eten maar veelvuldig braken en een grote groep gekenmerkt als EDNOS (eating disorders). Vandaar dat men niet kan spreken van zoiets als DE Anorexia patient. 

We kunnen dus stellen dat we wel degelijk weten waarvoor we onze experimenten doen en ik kan u verzekeren dat de resultaten direct relevant zijn voor de kliniek.

***

 Commentaar Redactie de Volkskrant

Hartelijk dank voor uw bijdrage, die wij met belangstelling hebben gelezen. Helaas kunnen wij uw reactie niet publiceren. Wij ontvangen dagelijks een honderdtal brieven. De redactie is daar heel blij mee, maar de ruimte om brieven te publiceren is beperkt. Wij vragen hiervoor uw begrip en hopen u een volgende keer te mogen verwelkomen in de kolommen van Geachte redactie of op de U-pagina.


6 opmerkingen:

  1. Een dier kan door stress te weinig of te veel eten, zodat je bij dieren ook anorexia of boulimia nervosa kunt constateren. Dit rechtvaardigt natuurlijk geen dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoeld wordt wel: dieren in gevangenschap. Ja, daarmee kan van alles misgaan. (Ik denk toch dat anorexia iets anders is.)

      Verwijderen
  2. Wetenschappers slaan tegenwoordig helemaal door !
    Er zijn genoeg patienten (bij mensen )waar ze op kunnen studeren.
    Maar zoals bij de meesten dierproeven , is het niet in het belang van het Mens "DOM" maar ter meedere glorie van zichzelf (foto zegt genoeg!)
    Het is volslagen immoreel om dieren te MISBRUIKEN !!
    Drs. A.M.M. Booms
    Voorzitter Tao Foundation.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idioterie ten top! STOPPEN met dit misbruik van dieren, dit heeft ABSOLUUT geen enkele waarde!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. niet doen, stoppen hiermee; dieren hiervoor gebruiken is misbruiken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer een belachelijk onderzoek. Dat hier geld aan uitgegeven wordt! Intens triest dat het over de rug van dieren gaat. Niets rechtvaardigt dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen