Respect voor dieren

zondag 3 augustus 2014

Dierproeven in de politiek

.
In de serie ‘Europarlementariërs stellen zich’ voor vraag ik aan Judith Sargentini (foto) – al vanaf 2009 in Europarlement – hoe ze denkt over dierproeven. Om het haar makkelijk te maken voeg ik toe of ze die misschien ziet als “noodzakelijk kwaad”. Als antwoord krijg ik een verwijzing naar het partijprogramma van GroenLinks. Daar staat welgeteld 1 regel: “GroenLinks wil dierproeven stapsgewijs afschaffen.”  https://groenlinks.nl/standpunten/dierenwelzijn

Ik vraag Judith vervolgens waar ik de uitwerking hiervan vind. Welke stappen gaan gezet worden, binnen welke termijn? Ik stuur een kopie aan haar partij. En dan hoor je dus niks meer.

Maar GroenLinks is geen uitzondering. Er bestaat geen enkele partij of organisatie die over een concreet beleidsplan beschikt om dierproeven terug te brengen (en af te schaffen).

Voor zover er ‘beleid’ is, is het hap-snap.In het buitenland is het al net zo. Nu is er weer een Britse praatjesmaker die hardop zegt dat het afgelopen moet zijn met dierproeven. Maar ook deze staatsman laat het bij woorden en komt niet met een beleidsplan laat staan een wetsvoorstel. https://www.bbc.com/news/uk-politics-28580792

Op weinig gebieden is de incompetentie zo uitgesproken. Al meer dan 100 jaar.

Norman Baker

10 opmerkingen:

  1. Slappe hap van de politiek. Gelukkig is www.proefdiervrij.nl wel bezig met een stappenplan. Maar ja, dat is geen politieke partij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, Erna, u bent niet goed geïnformeerd. Noch Proefdiervrij noch GAIA heeft ook maar enig idee - laat staat beleidsplan.

      Dat geldt ook voor de Dierenbescherming, Antidierproevencoalitie, EDEV, Partij voor de Dieren, Bite Back, en noem ze allemaal maar op.
      Echt geen idee!

      Verwijderen
  2. Wie gelooft er, als het om dieren gaat, nog in Groen Links?

    Voor de rest blijft het inderdaad veel te lang bij loze woorden. Maar: positief is wel dat Proefdiervrij werkt aan de ontwikkeling van dierproefvrij onderzoek en het Belgische GAIA werkt daar ook hard voor. Wat die twee op dit gebied doen daar geloof ik in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, Chana, u bent niet goed geïnformeerd. Noch Proefdiervrij noch GAIA heeft ook maar enig idee - laat staat beleidsplan.

      Dat geldt ook voor de Dierenbescherming, Antidierproevencoalitie, EDEV, Partij voor de Dieren, Bite Back, en noem ze allemaal maar op.
      Echt geen idee!

      Verwijderen
  3. Heeft Barend dan een stappenplan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U begrijpt het misschien niet. Barend doet niet ter zake, naar Barend wordt niet geluisterd.

      Het gaat erom dat invloedrijke, professionele organisaties een dergelijk beleidsplan opstellen. Daar komt meer bij kijken dan misschien gedacht. Er zitten veel facetten aan; om er een paar te noemen: medische, juridische, financieel-economische.

      Het kwalijkste is dat organisaties als GroenLinks wel iets met de mond belijden - "stappenplan" - maar vervolgens niets meer van zich laten horen.

      Enfin, we zijn toch al wàt verder. Vroeger bleef men steken in dierproeven als "noodzakelijk kwaad". Maar het blijft om te huilen, de desinteresse.

      Verwijderen
  4. De politieke weg en de weg van de publieke opinie is lang en moeizaam. Ondertussen lijden dieren ondragelijk en worden zinloos gemarteld en gedood. Het is een onvoorstelbare hel! Ben undercover geweest en heb er een levenslang trauma aan over gehouden .De gruwelijkheid is niet te verwoorden...
    Hoewel de acties van ALF geen oplossing zijn, kan ik me hier toch in vinden.
    Negotian is over !

    http://www.negotiationisover.net/2014/03/13/animal-rights-extremists-increasingly-targeting-individuals/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het enige goede dat GroenLinks voor dieren heeft gedaan, is een petitie tegen vuurwerk starten. Verder valt GL op door dieronvriendelijke incidenten: 1. Femke Halsema verdedigde varkensflats met de opmerking dat mensen ook in flats woonden; 2. bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen had een kandidaat van GroenLinks in Amsterdam kort tevoren zijn buren schriftelijk en op internet gedreigd hun katten aan hun voordeuren te kruisigen als zij hun poezen niet binnenhielden, daar zij op de planten in zijn tuin plasten; de leiding van GL heeft hierop veel te slap gereageerd.

    BeantwoordenVerwijderen