Respect voor dieren

woensdag 27 augustus 2014

Stichting Informatie Dierproeven

Inleiding

De Stichting Informatie Dierproeven (SID) wordt bemensd door enkele onderzoekers die dierproeven uitvoeren, of dat laten/lieten doen. Uitsluitend belanghebbenden dus. Niemand die daar opkomt voor het belang van de proefdieren. Geen Antidierproevencoalitie (ADC), geen EDEV, geen Proefdiervrij, geen Dierenbescherming, geen Partij voor de Dieren. Enz.

Overigens is de voorzitter Cees Smit in zoverre een uitzondering dat hij geen onderzoeker is. Als patiënt is hij een fervent voorstander van dierproeven, blijkend o.a. uit geregelde publicaties in de media. (Heel recent nog in dagblad ‘Trouw’.) Uit erkentelijkheid verleende de UvA hem een eredoctoraatje!

De zaak is extra kwalijk omdat dit ontwikkelde mensen zijn. De onjuiste voorlichting is dus geen onkunde, maar welbewuste misleiding. 


De website van de Stichting Informatie Dierproeven is, gelet op het taalgebruik, bestemd voor kinderen. Extra kwalijk als je dan niet volledige openheid geeft. De website is tendentieus, gericht op het verkopen van dierproeven aan jeugd. Verre van objectief. Wat voorbeelden.
  • Zie hoe  uitgebreid en negatief geschreven staat over dieractivisme. Helaas moet ze wel de recente volkswoede over de labradors vermelden! (contra MaastrichtUMC) Meer dan 100.000 handtekeningen in heel korte tijd kan zelfs de SID niet negeren. 
  • De SID stelt de immoraliteit van dierproeven niet ter discussie. Ze zegt simpelweg: het moet van de overheid. Ze zegt er dus NIET bij: als jij het anders zou willen – “en natuurlijk wil jij dat” - dan kan dat! Ze geeft geen wegen aan waarop dat zou kunnen.
  • De voorlichtingsfilm, hetzelfde verhaal. Niets over de schadelijkheid van medicijnen. Niets over het uitblijven van genezing door medicijnen.
  • “Bijwerkingen” is geen thema op de website. Er wordt (slechts) via enkele links naar verwezen.
  • Minstens tweemaal wordt gesteld: dierproeven “als het echt niet anders kan”. Dat is een vrijblijvende uitspraak, grenzend aan bedrog. Hoe wordt aangetoond dat “het echt niet anders kan”?
  • In dezelfde trant: dierproeven zijn “noodzakelijk kwaad”. Dat zijn ze niet: ze zijn uitsluitend kwaad, immoreel. ‘Kwaad’ is - heel soms - noodzakelijk als het zelfverdediging dient. Dat doen dierproeven niet.
  • Nadruk wordt gelegd op het feit dat dierproeven ten goede komen aan mens EN dier! Alsof dat enig verschil maakt!
  • De wet op de dierproeven beschermt het WELZIJN van proefdieren! Welzijn!
  • “In 2012 zijn 589.056 dierproeven uitgevoerd. Dit zijn er 797 (0,1%) minder dan in 2011.” Let op! Niet vermeld: Een stijging van 13.778 ten opzichte van 2010! Over misleidende selectiviteit gesproken.
  • “Het aantal dierproeven is tussen 1978 en 2012 met 63% gedaald.” (http://www.informatiedierproeven.nl/aantal-dierproeven) Met een mooie grafiek erbij. Kan het misleidender? De waarheid is deze. Als gevolg van de invoering van de Wet op de Dierproeven daalde plotsklaps het aantal dierproeven met ongeveer de helft! Het aantal dierproeven van vòòr de wet laat goed zien hoezeer onderzoekers op dit gebied gespeend zijn van iedere moraal. (Al minstens bekend sinds WO-II.) Eerst de wet moest voor enige terughoudendheid zorgen! Uiteraard wordt niet vermeld dat voor de totstandkoming van deze wet ca. 100 jaar strijd gevoerd moest worden en al helemaal niet dat Nederland een van de laatste landen in West-Europa was met dergelijke regelgeving.
Wat er op de website staat is in hoofdzaak niet onjuist. Misleiding ontstaat door wat NIET vermeld wordt. Dat is kwalijk omdat de informatie bedoeld is voor mensen (jeugd) die van niks weten. 

(wordt vervolgd)

10 opmerkingen:

  1. Wat kan ik hier nog aan toevoegen en toch......mijn man heeft nier en blaaskanker. Het is een duivels dilemma. Ik lig er nachten wakker van. De cytostatica wordt wel getest op dieren. Wat te doen? Misschien heeft iemand voor mij een antwoord. Ik kom er niet uit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit dilemma komt hier ook dagelijks terug, als ik mijn dieren vlees moet voeren, medicijnen moet slikken om een volgende tia en hartfalen te voorkomen.. Schoonmaak- schoonheidsproducten, voeding, enz. alles is ondertussen "besmet" met levens van weerloze dieren. Hier is denk ik niet uit te komen. We doen toch wat we kunnen voor dieren..
      Maar je wordt toch geconfronteerd met de diabolische vraag : "Zou je een dier doden om er 100 te redden ?"

      Verwijderen
    2. Als een patiënt geen keus heeft, zoals uw man, dan blijft niets anders over dan de medicijnen te gebruiken. Het is niet uw schuld dat u in deze situatie gebracht bent. Daarbij moet u maar bedenken dat de dieren niet voor niets geleden hebben en gedood zijn, ervan uitgaande dat uw man baat heeft bij de medicatie.

      Verwijderen
    3. @leny tao De laatste vraag begrijp ik niet goed. 1 Dier doden om er 100 te redden?
      Zulke vragen moet je altijd vergelijk met mensen: zou je 1 mens doden om er 100 te redden? Normaal gesproken is het antwoord duidelijk: nee.

      Daar komt bij dat je dan meegaat in de gedachtengang van de onderzoekers. En dan weet je ook dat het nooit om 1 dier gaat, maar altijd om heel veel. En ook nog om reservedieren.

      Totaal afgemaakte proefdieren in 2012 in Nederland: 1.109.784

      Verwijderen
  2. Deze schijnheilige site heb ik uitgebreid gelezen, vooral tussen de regels !
    Wat hier gebeurt vind ik in een woord SMERIG !
    Hier wordt het gebruik van proefdieren niet alleen goed gepraat, maar zelfs aanbevolen..
    Er moeten proefdieren zijn volgens deze site .. "anders kan jij niet met een gerust hart je aspirientje nemen".. :(

    Kooiverrijking,

    Kooi verrijking is nog zo een zoethoudertje, dieren horen niet in kooien en zeker niet als proefdier !

    Ongerief:

    Dieren kunnen blijkbaar geen Pijn voelen en hebben ze het gemakshalve maar over "Ongerief". Toen ik undercover in vivisectie labs was zag ik dat de dieren ondragelijke pijn leden, zowel geestelijk als lichamelijk !

    Volgens de site:

    Ongerief

    We spreken bij dierproeven niet over pijn maar over 'ongerief'. Daarmee wordt naast pijn ook stress, alleen-zijn, angst en ziekte bedoel is...

    Bewezen is dat dieren intense gevoelens van pijn, angst enz. ervaren!

    Er wordt gesteld dat proefdieren verplicht en onmisbaar zijn.. uiteraard vooral om de zakken te vullen van de Pharma Maffia !
    Die ongetwijfeld hun belangen bij deze site hebben, die verre van neutraal en onafhankelijk is.
    DIerenactivisten worden voorgesteld als terroristen . De werkelijkheid is dat deze mensen belangeloos hun vrijheid op het spel zetten om weerloze dieren te redden uit de handen van hebzuchtige en gewetenloze onderzoekers, die er op uit zijn om hun producten consument klaar te maken om zo hun zakken te vullen. Wat vaak fout gaat want een dier is géén mens !
    Nog een greep uit de vele leugens en misleidingen: Mensen die met proefdieren werken zijn vaak dierenliefhebbers. NIET WAAR ! Het leed van deze dieren is voor een oprechte dierenliefhebber onverdragelijk ! Integendeel, veel van deze "verzorgers" zijn verstoken van empathie en nog erger, uitgesproken sadisten. Zoals ook wordt toegegeven door Maarten het Hart in zijn boek "De Rat "
    Deze site is ook duidelijk gericht op jongeren, wat de zaak nog erger maakt want kinderen zien niet duidelijk wat hier gaande is n.l. : PROMOTEN VAN DIERPROEVEN !.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor uitvoerige reactie. Hij bevat aspecten die ik in een vervolg graag zal gebruiken.

      Verwijderen
  3. U doet goed werk Barend door het een en ander alzodanig uiteen te zetten.
    Hopelijk wordt aan Uw betoog(en) ook eens aanstoot gegeven, middels aandacht eraan te besteden via een of ander hoogwaardig mediakanaal. Maar je heb 't zelf al eens eerder gezegd, iets in de trant van 'mensen geloven graag in sprookjes cq worden graag misleid'. En ik verwijs naar die quote van Jezus, dat onwetendheid de grootste oorzaak is van het lijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed geschreven!!!

    Trouwens is hun financieel jaarverslag ook nog steeds niet openbaar, wel verplicht als ANBI ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Uw antwoord doet me goed Barend. Even een traantje weggepinkt. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen