Respect voor dieren

donderdag 4 september 2014

Dierproeven van Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck

Professor in the Faculty of Psychology and Educational Sciences of the University of Leuven (KU Leuven) since 2009. I am part of the Laboratory of Biological Psychology (LBP). I study the neural mechanisms underlying visual cognition, learning, visuospatial navigation, and visual intelligence.

"Er is geen reden, geen ethische grond, en geen mogelijkheid om dat éne bepaalde experiment waarover het gisteren ging te doen bij mensen. Dat kunt u inderdaad afleiden uit mijn woorden. Dit neurowetenschappelijk onderzoek heeft helemaal niet tot doel om scifi-achtige vormen van geheugenmanipulatie te ontwikkelen.

Er zijn heel andere motivaties om deze experimenten te doen, en deze motivaties vormen een solide ethische grond om het experiment te doen bij muizen. Via dit en andere experimenten leren we veel bij over de neurale basis van het geheugen én testen we nieuwe technologie. Deze inhoudelijke kennis én deze technologie zal zeer goed van pas komen voor heel wat toekomstig onderzoek, waaronder onderzoek dat minder fundamenteel van aard is en zich meer toespitst op bv. dementie en PTSD.

Het zou onethisch zijn om niet alles te doen wat in onze mogelijkheden ligt, inclusief wetenschappelijke dierproeven, om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor zulke ziektes."

***
Antwoord aan Prof. Hans Op de Beeck

U zult moeten erkennen dat u profiteert van machtsrelaties. In de eerste plaats van uw macht over het weerloze dier; in de tweede plaats van een voor u politiek gunstig tij.
En dan ook nog eens van een halfwas als presentator Lieven van Gils! ('Reyers Laat', VRT)

U zult wel niet begrijpen waarom de politieke machtsverhouding u geen proeven op mensen laat doen.
Dat is immers ooit anders geweest.

U kent dan ook het begrip civilisatie niet. Civilisatie houdt in dat het doel niet alle middelen heiligt. Voorbeeld is de justitie. Verdachten èn gevangenen behouden hun waardigheid, doordat aan de machtsuitoefening van politie en justitie grenzen gesteld zijn. De duimschroeven aandraaien mag niet meer! Enz.
Aan de waarheidsvinding zijn grenzen gesteld.

Dat zou uiteraard ook dienen te gelden voor andere vormen van research. A fortiori voor de omgang met de zwaksten onder ons, zoals dieren, maar ook kinderen en andere personen die hun wil niet op rationele wijze kenbaar kunnen maken.

Dat u proeven doet met een vergunning ontslaat u niet van uw persoonlijke verantwoordelijkheid.


PS. Dementie is een ouderdomskwaal. Voor PTSD bestaat psychotherapie.

3 opmerkingen: