Respect voor dieren

donderdag 20 september 2018

COSMETICA EN DIERPROEVEN (slot)

Grote cosmeticaondernemingen die een eigen ontwikkelingslaboratorium hebben, zijn al tientallen jaren volop bezig met het ontwikkelen van alternatieven.
De grootste uitdaging ligt bij het ontwikkelen van testen voor het bepalen van de schadelijkheid van ingrediƫnten in het lichaam. Het is ingewikkeld om een biologisch systeem na te bouwen, dat alle biologische processen van het menselijk lichaam natuurgetrouw nabootst. Toch zijn er de laatste jaren goede resultaten geboekt, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van een kunsthuid van menselijke cellen.
Wanneer een alternatieve methode ontwikkeld is, dient dit gevalideerd en goedgekeurd te worden door de EU. Inmiddels heeft de EU meerdere alternatieve methoden voor dierproeven formeel beoordeeld en geaccepteerd. Die methoden moeten verplicht worden gebruikt.
------------------------------------------
Wat leren we hier nu van?
Welnu dit: dat NIET ALLEEN cosmeticaproducten niet meer ontwikkeld en getest hoeven te worden op dieren. Als je deze producten kunt ontwikkelen en testen zonder proefdieren, dan geldt dat m.i. logischerwijs ook voor andere producten zoals geneesmiddelen.


Het is belangrijk dat deze opvatting ingeburgerd raakt, in plaats van “cosmetica is niet belangrijk genoeg”.

Overigens, zoals te verwachten valt: de eerste tegenwerping heb ik al beluisterd. Bij cosmetica zou het (slechts) gaan om gestandaardiseerde toxicologische screening. Niet te vergelijken met ander onderzoek.
Natuurlijk komt dit van iemand die zelf dierproeven doet (of voorstaat).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten