Wie de Paardenfluisteraar of de Horsewhisperer intypt in Google zal vinden, dat het een film is. Maar het is uiteraard in de eerste plaats een boek. Wel eentje van 330 blz., dus dan bekijken veel mensen liever de film; dan ben je in twee uurtjes klaar.
Ik las dit boek uit 1995 deze week voor het eerst en deed er een dag of vijf over: kon het haast niet wegleggen. De film heb ik niet gezien. De auteur, Evans, die zelf filmscripts schrijft, is niet tevreden over de verfilming.
Auteur
Hij zegt op zijn website geen schrijver van dieren te zijn maar van mensen. Ik denk dat hij het allebei is.
Vertelwijze
Het is in 5 delen, 330 blz.; 36 genummerde hoofdstukken. De hoofdgeschiedenis speelt zich af in enkele maanden. Bijzonder is dat het perspectief steeds verspringt: het zijn steeds kleine verhaaltjes vanuit verschillende personages: de trucker; de meisjes, de vader, moeder; de dierenarts. Het verhaal krijgt geen kans om saai te worden. Je moet een kundig schrijver zijn om dit aan te kunnen.
Daarbij moet je een geweldige fantasie hebben om zo'n groot verhaal te kunnen bedenken, vol met boeiende details. Nooit eerder van de man gehoord!
Paardenfluisteraar (Tom)
De mensen die op zachte toon geheime woorden in opgestoken en verwarde oren wisten te fluisteren, heetten paardenfluisteraars.
De theorie lijkt gebaseerd te zijn op het idee dat hoewel het de eerste reactie van een paard is om te vluchten, het dier als het pijn voelt wel degelijk de confrontatie ermee aangaat. Het wilde paard vlucht voor wolven, maar als het aangevallen wordt en pijn voelt, stelt het zich teweer.
De paardenfluisteraar is geen dierenarts; hij is een paardentrainer. Hij maakt jonge paarden geschikt als rijdier.
• Annie:“Ik heb gehoord dat u mensen helpt die problemen hebben met paarden”
Tom: “Nee mevrouw dat doe ik niet.
Ik help paarden die problemen hebben met mensen.”
• Annie: “Als het uw eigen paard was zou u het dan laten afmaken?
Tom: “Nou, het IS mijn paard niet en ik ben blij dat ik die beslissing niet hoef te nemen.
Maar als ik in uw schoenen stond, ja dan zou ik het laten doen.”
• De paardenfluisteraar is geen vegetariër maar eet zo weinig mogelijk vlees (vleesverlater?). Anders dan zijn broer jaagt hij niet: “Ikzelf vind het prettiger hun koppen daarboven rond te zien kijken dan aan de muur te zien hangen.”
Humor
• De Amerikaanse Annie logeert als kind bij haar grootouders in Engeland.
De Britse grootmoeder zei tegen Annie dat zij zich door haar leven ‘in de koloniën’ vulgair en slordig was gaan gedragen.
• Als het weer in Montana je niet bevalt, moet je vijf minuten wachten.
• Ze was maar één keer gaan hardlopen, en daarna had ze zichzelf verbaasd door tegen Grace te zeggen dat ze gejogd had. Toen had ze tegen zichzelf gezegd dat als ze nu toch een jogger geworden was, ze er maar beter mee op kon houden.
Spijkerbroek
Grace, 13/14 jaar: Het was raar, thuis in New York zou ze voor geen goud iets anders hebben gedragen dan Levi’s, maar hier droeg iedereen een Wrangler. De man in de winkel had gezegd dat dat kwam doordat de zomen aan de binnenkant van de pijpen ze beter geschikt maakten voor het paardrijden.
Oskar Levi Strauss
Oskar Levi Strauss (geboren als Oskar Löb Strauß) (Buttenheim, Beieren, 26 februari 1829 - San Francisco, 26 september 1902) was een Amerikaans kledingfabrikant van Duits-Joodse afkomst. Strauss is bekend geworden door zijn spijkerbroeken die de naam dragen van zijn roepnaam Levi.
Strauss emigreerde in 1847 met zijn moeder en zijn twee zussen naar de Verenigde Staten. In New York begon hij met twee anderen een fabriek. In 1853 werd Strauss Amerikaans staatsburger. Hij vestigt in 1853 in San Francisco een handelsfirma voor stoffen, kleding en alle andere dingen, die goudzoekers en pioniers in het Westen nodig hadden. Kleermaker Jacob Davis uit Reno verstevigde de broeken die hij maakte van denim met klinknagels. Een uitvinding die hij samen met Strauss - de financier van het patent - liet registreren. De spijkerbroek was geboren.
Tegenwoordig bestaat Levi Strauss & Co., de indertijd door Strauss opgerichte spijkerbroekenfabriek nog steeds; behalve spijkerbroeken fabriceert hij ook andersoortige broeken plus overige kleding. De omzet loopt in de miljarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten