“Ik denk wel eens dat we de laatste vijftig jaar weinig opgeschoten zijn in de geneeskunde” is de openingszin van dr. Bert Keizer vandaag in zijn wekelijkse rubriek in 'Trouw'.
Keizer is de bekendste verpleeghuisarts van dit land, dus die heeft wel enig recht van spreken. Dagelijks verkeert hij temidden van de lijdende medemens.
Ik vrees dat hij gelijk heeft. Helaas vervolgt hij met: “Ik bespaar u mijn narrige overwegingen ” enz. Die had ik nu juist graag gehoord. Voor zover er progressie is, is het m.i. vooral een kwestie van het verzachten van het lijden en het uitstellen van de dood: het streven naar de ‘vijfjaarsoverleving’.
Misschien zouden de resultaten beter zijn als de geneeskunde op andere leest geschoeid zou worden. Meer technologie, minder dierproeven. Voor medici als Keizer vallen proefdieren buiten het gezichtsveld; die behoren eenvoudigweg tot het instrumentarium.
Wel iets om bij stil te staan: ondanks het feit dat wereldwijd ca. 5.000.000.000 proefdieren het leven lieten, is de geneeskunde in 50 jaar weinig verder gekomen.
De vijfjaarsoverleving is een criterium dat ten onrechte door het KWF/Kankerbestrijding wordt gehanteerd. Mijn oncologisch verpleegkundige vroeg zich af hoe de mensen aan die periode van vijf jaar kwamen. Je moet minstens tien jaar kankervrij zijn voordat je ervan uit mag gaan dat de kans dat je genezen bent groter is dan dat je nog ziek bent. Ik moest tien jaar ter controle blijven komen. De cijfers van het KWF zijn te geflatteerd: veel mensen overlijden aan kanker na de vijf jaar nadat deze ziekte bij hen was geconstateerd. Kanker is nog steeds meestal een dodelijke ziekte, ondanks de behandeling.
BeantwoordenVerwijderenVandaag is bekend geworden dat een op de drie veehouders in Nederland met MRSA besmet is ten gevolge van intensieve veeteelt waarbij veel antibiotica aan kalveren, varkens en kippen worden gegeven. Enerzijds wordt beweerd dat deze bacterie niet door een mens aan een ander mens wordt doorgegeven, anderzijds krijgen veehouders pas toegang tot een ziekenhuis nadat is vastgesteld dat ze geen MRSA hebben. Als bacteriën resistent worden tegen antibiotica, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor mensen met een verminderde afweer en mensen die lijden aan een longontsteking, tbc, enz. MRSA is nog veel gevaarlijker dan de Mexicaanse griep. Kortom: Q-koorts, Mexicaanse griep (= varkensgriep), MRSA, dit alles door de bio-industrie. Dat dieren door de intensieve veeteelt geen goed leven hebben, schijnt de overheid niet te deren. Dat veel mensen nu in hun leven worden bedreigd ten gevolge van de bio-industrie is blijkbaar ook geen reden deze industrie af te schaffen.
BeantwoordenVerwijderen