Respect voor dieren

maandag 3 december 2012

Klagen over ziektekostenverzekeraar


"In de medische wereld is de gangbare werkwijze dat het oordeel omtrent de gebruikelijkheid van medische behandelingen gebaseerd is op de beschikbare 'evidence' (hierna: bewijsvoering) omtrent die behandeling, die systematisch is gezocht en gewaardeerd volgens de principes van 'evidence-based medicine'.

Dit is een proces van het systematisch zoeken, analyseren en kwalificeren van de bestaande onderzoeksbevindingen als basis voor een (klinische) beslissing, waarbij specifiek wordt gezocht naar de toepassing van de gevraagde behandeling bij de indicatie waarvoor de behandeling in het betreffende geval wordt gebruikt.

Deze zoekstrategie richt zich op de internationale medisch-wetenschappelijke databases, de nationale en internationale richtlijnen en adviezen, gepubliceerde meningen van experts op het betreffende vakgebied en de bevindingen van buitenlandse zorgverzekeraars en andere relevante instanties.

Er wordt met deze werkwijze zo volledig mogelijk gezocht naar alle literatuur, onderzoeken, artikelen en gezaghebbende gepubliceerde meningen en opvattingen betreffende de nieuwe behandeling in binnen- en buitenland.

Bij de selectie en beoordeling van de gevonden artikelen wordt het niveau van de bewijskracht van de bevindingen vastgesteld en vindt een kritische analyse van de gevonden publicaties plaats. Hierbij wordt onder meer bekeken of een onderzoek methodologisch goed genoeg is om conclusies uit te trekken en bij de beslissingen te betrekken.

Daarbij wordt er onder meer gelet op onderzoeksopzet, onderzoekspopulatie, controlegroep, randomisatie, blindering, mate van behandelingseffect, follow-up en statistische analyse.

Indien uit ten minste twee gerandomiseerd, dubbelblind, vergelijkend klinische onderzoeken* van goede kwaliteit en van voldoende omvang blijkt dat de behandeling in kwestie (meer)waarde heeft ten opzichte van de klassieke behandeling, dan moet worden geconcludeerd dat het een gebruikelijke behandeling betreft in de internationale kring van beroepsgenoten.

Indien GEEN gerandomiseerde studies worden aangetroffen en daarvoor plausibele, zwaarwegende argumenten aanwezig zijn, kunnen bewijsvoeringen van een lagere orde - waaronder vergelijkende studies, publicaties van gezaghebbende meningen van medisch specialisten en (behandel)richtlijnen van nationale en internationale medische beroepsgroepen - bij de beoordeling worden betrokken, waarbij kritisch wordt bekeken of deze bewijsvoering van voldoende gewicht is om een uitspraak te kunnen doen over de (meer)waarde van een behandeling."

---

*Dit zijn wetenschappelijke onderzoeken waarvan de objectiviteit, door willekeurige toepassing van het onderzoeksobject op de doelgroep, is gewaarborgd

  ***

Commentaar

Bovenstaand argument - 'Evidence Based Medicine' - is een van de stokpaardjes van de SKGZ – Geschillencommissie Zorgverzekeringen - bij de behandeling van klachten over ziektekosten-verzekeraars. Om die klachten vervolgens af te wijzen.

Je moet dus erg oppassen als je voor een behandeling in een academisch ziekenhuis kiest.  Daar is men immers niet vies van een experimentele behandeling. Die je, als je pech hebt, zelf mag betalen!

2 opmerkingen:

  1. Geef mij maar een gezellig streekziekenhuis, waar je nog rustig mag doodgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Over de grootste vier ziektekostenverzekeraars van Nederland kun je zeker klagen. Die chanteren alle huisartsen: als deze niet willen meewerken aan het Elektronisch Patiƫntendossier, willen die zorgverzekaars geen contract met deze huisartsen, wat een groot inkomstenverlies voor laatstgenoemden zou betekenen. De Landelijke Vereniging van Huisartsen is voor de chantage bezweken, maar een kleinere vereniging van huisartsen heeft een kort geding tegen die ziektekostenverzekeraars aangespannen, omdat ze registratie van medische gegevens in het EPD als schending van hun beroepsgeheim beschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen