Respect voor dieren

zaterdag 22 maart 2014

De hormoonfabriek (Organon)

De hormoonfabriek is een roman die losjes gebaseerd is op de geschiedenis van Organon, sinds 1923. Het bedrijf is ontstaan vanuit de visie dat uit het vleesafval van het bestaande slachthuis misschien wel meer te halen zou zijn. En dat blijkt: het eerste product dat met succes ontwikkeld wordt is insuline. De basis van Organon is dus (de zolder van) het slachthuis in Oss.

Maar het verhaal valt toch tegen: de schrijfster staat te ver af van de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. De roman spitst zich toe op een paar grote ruzies: die van de hoofdpersoon (directeur) met zijn tweelingbroer (mededirecteur), en met zijn vrouw. In beide gevallen wordt de hoofdpersoon kwalijk genomen dat hij fabrieksmeisjes misbruikt. De derde ruzie is met zijn compagnon, het hoofd van de researchafdeling. Het is dan ook meer een psychologische dan een historische roman.

Er zijn wel wat vermakelijke aspecten: het verhaal speelt zich af in een joods milieu en de schrijfster gooit er dan ook af en toe wat joods idioom doorheen.
En ik heb nog nooit zoveel verschillende scheldwoorden in één verhaal voor Hitler gelezen.

Er zijn aanvaringen met ‘katholiek tuig’ uit de omgeving, en ook de pastoor komt er niet best van af. De RK-kerk is sowieso niet enthousiast over de richting die het onderzoek neemt: beïnvloeding van de voortplanting.

De schrijfster kruipt - als ik-figuur - in de huid van de mannelijke hoofdpersoon en toont hoe deze naar vrouwen kijkt. Dat doet ze goed. Maar de erotische passages zijn wel weer heel decent.

Een hoogtepunt in het verhaal is de ontwikkeling van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Hierbij wordt in de testfase een te grote dosis gegeven, wat tot razernij (en ondergang) van de patiënt leidt.

Een nieuwe ontwikkeling die wordt aangestipt, is die van de fabricage van  synthetische geneesmiddelen, dus niet meer uit organen.

Al met al geen aanrader. Het doet een beetje denken aan De Engelenmaker van Stefan Brijs.

***

Saskia Goldschmidt, De hormoonfabriek (Cossee Amsterdam 2012)


PS. De schrijfster (foto) is een zus van Tijs Goldschmidt, de bioloog die ook boeken schrijft en allereerst bekend werd met Darwins hofvijver.

1 opmerking:

  1. Organon was in Nederland de fabriek die de anticonceptiepil maakte. Omdat deze pil ook menstruatiepijn bestreed, konden katholieken hem rustig slikken. Geboorteregeling was een mooie bijwerking.

    BeantwoordenVerwijderen