Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen,
huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels
met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening,
maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met tandplak die
verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft.
Tenenkaas is te
voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand. Te enthousiaste
reiniging kan echter leiden tot de infectieziekte fijt.
De geurovereenkomst van tenenkaas en bepaalde kaassoorten is
niet toevallig. De bacteriën, weliswaar levend in een andere omgeving, zijn
verwant aan de bacteriën die kaas maken. Ze produceren onder andere boterzuur
en de afbraakproducten ervan, wat een sterke kaasgeur kan veroorzaken.
In een bus in Frankrijk zat ik eens naast een man van wie ik dacht dat hij vreselijk stonk. Later zag ik dat er een aangebroken doosje bedorven Camembert op de grond lag.
BeantwoordenVerwijderen