Respect voor dieren

dinsdag 22 december 2015

Goede Doelen, of De Verwarring der Geesten

.Het Varaprogramma ‘Vroege Vogels’ geeft ieder jaar een overzicht van leden-/donateursaantallen van een honderdtal dierenwelzijnsorganisaties. Dat laat aardig zien hoe groot de verwarring der geesten is. En dus ook: welke kansen daar liggen voor een goede marketing!

Ik houd dat bij sinds 2007/2008, en word er allesbehalve vrolijk van. De meeste organisaties variëren betrekkelijk weinig in aantallen. Maar sommige springen eruit. Een kleine, kritische kanttekening.

Op het gebied van dierproeven blijft Proefdiervrij stabiel rond 50.000. Dat is al weinig positief, maar erger is de vrije val van Een Dier Een Vriend (EDEV) die niet te stuiten lijkt. Van eens 13.500 resteert thans 4.120. Terwijl EDEV toch bepaald niet stil zit. Het beleid schiet kennelijk tekort, al jaren.

Andere organisaties op dit gebied, zoals het ADC, telden al nooit mee. Gevoegd bij het opstappen van Robert Molenaar kan niet anders dan een uiterst somber perspectief voor de proefdieren voorzien worden. De dierenvriend lijkt er geen geloof meer in te hebben. Hopelijk komt er redding uit het buitenland.

Een tegengestelde ontwikkeling maakt stichting AAP door. Die was altijd al groot maar is in acht jaar tijd gestegen van afgerond 89.000 naar 143.000. Wat dit vooral laat zien is m.i. hoezeer deze diersoort ons mensen aanspreekt. Want wat doet AAP nu eigenlijk helemaal? Wat heeft het in al die jaren voor mekaar gekregen? Vanwaar dat enthousiasme?!

Dat de zeehondencrèche Pieterburen gehalveerd is – tot 30.000 - zal niemand verbazen. Waarschijnlijk nu alleen nog aanhang van familie en vrienden uit de regio. Met ‘dank’ aan Lenie ’t Hart.

We hebben het nog niet gehad over de Dierenbescherming. Die schijnt haar bodem bereikt te hebben, rond 170.000. Ze krabbelt nu op naar 183.000. Ik betwijfel of ze ooit de 200.000 bereikt heeft. Een zwakke, slecht geleide organisatie.

De agressieve marketing van VierVoeters werpt vruchten af: in vier jaar tijd in Nederland van 0 naar 27.000. VierVoeters is een hulporganisatie die o.a. in Oost-Europa werkt. Zoiets als AAP maar dan vooral gericht op zwerfdieren. Hoofdkantoor in Wenen.

Aan hulporganisaties heeft dit land dus geen gebrek. Op deze markt pikken zoveel mogelijk mensen (in de vorm van stichtingen) een graantje mee. In het verleden werd op dit blog o.a. aandacht geschonken aan de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, aan Comité Dierennoodhulp, en zo zijn er, naast de hierboven al genoemde, nog tientallen meer. In het algemeen komt het erop neer dat u geld geeft, en dat de organisatie wel ziet wat ze ermee doet. Dierenbescherming in ruimste zin.

Maar wie bijv. een eind wil aan dierproeven doet er dus veel beter aan rechtstreeks te doneren aan bovengenoemde gespecialiseerde organisaties die op dit gebied actief zijn. Die hebben kennis van wat er precies speelt, en de relaties, de netwerken.

Bizar, zelfs een beetje triest vind ik dan ook het plotseling verschijnen, uit het niets, van ene stichting ‘DierenLot’, met in een klap 96.497 donateurs! Dat is dus nu al een miljoenenbegroting, in handen van goedwillende amateurs. Het enige lichtpuntje is dat dit clubje laat zien hoeveel op dit gebied nog mogelijk is.


Dit is DierenLot
Nog veel te veel dieren leiden in Nederland nog een buitengewoon beroerd bestaan. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken, soms ernstig mishandeld, op straat gezet of gewoon maar aan hun lot overgelaten. Dit kan niet en dit mag niet gebeuren.

Stichting DierenLot trekt zich het lot van deze dieren erg aan en wil ze graag helpen. We vinden het daarbij belangrijk om met name lokale en regionale, kleine en middelgrote, organisaties te steunen. Want die hebben het verreweg het moeilijkst met het financieren van hun hulp. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan opvangcentra, dierenasiels of organisaties in het land die zich met dieren bezig houden.

Zij hebben veelal financiële steun nodig voor het betalen van verbouwingen, aanschaf van materieel of bijvoorbeeld het betalen van operaties. Het zijn maar enkele voorbeelden.
Maar ook transport is een vaak voorkomend probleem. Veelal rijden organisaties rond met ambulances, bestelauto's of zelfs privéauto's, die qua onderhoud te duur worden om nog te gebruiken. De kosten van reparaties stijgen dan vaak de pan uit. Ook bij dit probleem willen wij hulp bieden! Door geheel gratis onze eigen DierenLot dierenambulances in bruikleen te geven. Zodat het vaak oude en dure rijdend materieel vervangen kan worden en er efficiënter gewerkt kan worden.
Uiteindelijk zijn dieren in nood hier het meeste mee geholpen!

6 opmerkingen:

  1. Dierenlot ..Mijn Kleine Stichting vroeg een kleine bijdrage voor het castreren en steriliseren van 10 katten/poezen.
    We hebben altijd al onze dieren zelf bekostigd !
    De eerste keer werd dat geweigerd omdat ik nieuw voor hun was ??!! De 2e keer omdat ik geen bonnetjes kon overleggen van het voedsel van de dieren. De 3e keer omdat het al gedaan was ( kon niet langer wachten) . Voor mij dus géén Dierenlot !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://blog.seniorennet.be/debosheks/zoeken.php
    De groene graaiers !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De organisaties die goed boeren timmeren aan de weg. AAP heef overal inktpatroon dozen waarin, bij mij in ieder geval, heel veel statiebonnen worden ingegooid. Vier Voeters heeft met het overnemen van Pantera een zwaar verwaarloosd grote katachtige in Friesland overgenomen veel leden geworven. Veel van die dieren leven nu in www.lionsrock.org de organisatie van Vier Pfoten Wenen waarvan Vier Voeters de Nederlandse tak is. EDEV is een onzichtbare organisatie. De WNF heeft veel leden verloren en terecht, met het aanstellen van ambassadeur 'would be Steve Erwin', Freek Vonk. De man gaat door het land met levende dieren en heeft nu de plaats ingenomen van wilde dieren in circussen waar wij zo hard voor hebben gevochten om een eind aan te maken. De Dierenbescherming is een grote boosdoener als het gaat om veel, heel veel reserves. Ze handelen in vastgoed. Kijk naar het dierenasiel in Amersfoort, 3 miljoen euro, alleen de gouden kranen ontbreken. Ze weigeren hulp aan Mark Vos van www.dierenhulp.nl die probeert de eindjes aan mekaar te knopen in eilanden die toebehoren aan het Nederlands Koninkrijk. Dit laatste is de grootste schande va alles. Geen cent van de regering en geen cent van de DB. Het is toch een deel van Nederland? Door de verandering van hun naam en de onduidelijke website, waar ik heel lang heb moeten hengelen voor een zoekmachine, heeft de voormalige WSPA zichzelf geen goed gedaan. Ik weet niet hoe het nu is maar nog niet zolang geleden kon ik met het woord civetkatten intikken niets vinden terwijl dit toen nog een hot item was. Ook de IFAW een prima organisatie is deels onzichtbaar geworden. Doen ook geen enkele moeite om in de pers te komen met nieuwe berichten. Ik heb ze aangedragen om hun artikelen te plaatsen op www.piepvandaag.nl goed voor 2 miljoen lezers per jaar en One World. Vooral niet doen. Ook in mijn ogen is een groot probleem het versnipperen van organisaties met het zelfde doel De CIWF, Wakker Dier, Varkens in Nood zouden samen sterk staan. Maar de 3 directeuren hebben geen zin in fuseren stel dat het je baan kost. Ik kan nog eindeloos doorgaan maar stop nu voor dat ik in de herhaling val.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat de Dierenbescherming hulp weigert aan Mark Vos vind ik zeer positief. Ik heb zeer slechte ervaringen met Vos in het verleden opgedaan! (toen nog Stichting Dierenhulp Venezuela!)

      Verwijderen
  4. Mij lijkt het beter dat alle stichtingen voor goede doelen door vrijwilligers worden geleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat spijt me om te lezen van Mark Vos. Ik heb alleen maar goede ervaringen met zijn werk ook toen het nog Dierenhulp Venezuela hete. U maakt mij nieuwsgiering Willy Metz.

    BeantwoordenVerwijderen