Respect voor dieren

zondag 15 mei 2016

Ronald Bontrop (BPRC)



-Op 1 maart j.l. bereikte mij het bericht dat stichting AAP (Almere) 5 java-apen afgestaan had aan het BPRC in Rijswijk. We zijn nu 76 dagen verder en de dieren zitten daar nog steeds. Ondanks dat de Tweede Kamer op 29 maart een motie aannam  om de dieren terug naar AAP te sturen, en op 19 april staatssecretaris Martijn van Dam daar nog eens overheen ging met de volgende zoethouder (curs. van mij):

“Per brief van 29 maart 2016 heeft u mij het verzoek van het lid Wassenberg overgebracht om uw Kamer per brief te informeren over de uitvoering van de aangenomen motie Wassenberg. In deze motie wordt de regering verzocht om het BPRC dringend te vragen om de 5 mannelijke Java-apen alsnog aan Stichting AAP over te dragen. 
-
Ter uitvoering van deze motie is er op 1 april jl. een eerste gesprek gevoerd met het BPRC. Het BPRC heeft aangegeven het verzoek welwillend in overweging te nemen, ondanks dat het eigendom van de apen is overgedragen aan het BPRC. Het BPRC zal mij op korte termijn de voorwaarden en garanties waaronder de apen zouden kunnen worden teruggeplaatst bij Stichting AAP laten weten, waarna er een gesprek met Stichting AAP zal plaatsvinden. Ik zal uw Kamer over de uitkomst informeren.”
***
Commentaar
Een fraaiere illustratie van de ondermaatse figuren die in het BPRC actief zijn, is niet te geven. Geen moment wordt blijk gegeven van het feit dat het om levende wezens – primaten! – gaat. “De eigendom is overgedragen.” Alsof we bij de notaris zitten. Zelfs voor de wet zijn dieren inmiddels geen dingen meer.
-
Het verzoek (van de Tweede Kamer) wordt “welwillend in overweging” genomen. Ja want wat is die Tweede Kamer nou helemaal, - vergeleken bij het BPRC!
De staatssecretaris zal “over de uitkomst informeren”! Tenslotte is hij ook maar een loopjongen. "Op korte termijn" - sinds 1 april zijn 45 dagen verstreken...
Er zijn nog voorwaarden, garanties en gesprekken nodig. Want 5 apen vervoeren van Rijswijk naar Almere - reistijd 58 minuten -  dat gaat natuurlijk niet zomaar.
-
Een ieder zal begrijpen dat bandiet Bontrop de pest in heeft dat die dieren terug moeten en dat hij de zaak zo lang mogelijk zal rekken. Er is geen uiterste datum gesteld – er werd nog uitgegaan van ‘goed vertrouwen’! Hoe groen kan een staatssecretaris zijn! Dat de dieren feitelijk zelfs in levensgevaar zijn – ook daarover zal vriend Van Dam zijn schouders ophalen. Net als de  Kamerleden, de Partij voor de  Dieren, en AAP.

2 opmerkingen:

  1. De apen zullen niet worden gebruikt voor dierproeven maar voor het fokken. De 5 aapjes zijn ziek. Fokken met zieke dieren? Ik mis acties om de aapjes naar Stichting AAP terug te brengen van deze stichting zelf. Het kan zijn dat ik het niet mee heb gekregen maar aan de andere kant krijg ik wel hun nieuwsbrieven binnen via de mail en heb nooit van een actie/petitie vernomen. Slappe hap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Slappe hap van begin tot eind. Hoe moeilijk kan het zijn die dieren terug te brengen.
      Media worden niet ingeschakeld. Men "wacht af". Kamerleden, PvdD, AAP. Hemeltergend.

      Verwijderen